latinica  ћирилица
26/09/2020 |  10:40 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Специјалне паралелне везе - годишњица Споразума

Руководства Рпублике Српске и Србије потписала су у Бањалуци на данашњи дан 2006. године, на основу Дејтонског мировног споразума, Споразум о успостављању специјалних паралелних веза.
Заставе Српске и Србије - Фото: РТРС
Заставе Српске и СрбијеФото: РТРС

Споразум су потписали тадашњи предсједници Републике Српске и Србије Драган Чавић и Борис Тадић, те премијери Милорад Додик и Војислав Коштуница.

Овај споразум потписан је ради развијања сарадње Републике Српске и Србије у областима привреде и кориштења привредних ресурса, планирања, приватизације и денационализације, науке и технологије, образовања, културе и спорта, здравства и социјалне политике, туризма и заштите околине, информисања, заштите слобода и права грађана, као и сузбијања криминала.

Потреба за овим споразумом је настала у историјским околностима које су обиљежиле распад Југославије, а у којој су грађани Републике Српске и Србије живјели заједно до њеног распада.

Како је распад Југославије, проузрокован грађанским ратом, довео до раздвајања Срба као већинског народа Републике Српске и Србије, Споразум о специјалним паралелним везама имао је за циљ да обнови насилно покидане природне везе једног народа.

Влада Републике Српске је још на сједници од 15. априла 1992. године донијела Одлуку о оснивању политичког и економског представништва Републике Српске у Београду.

Задатак Бироа Владе Републике Српске био је да исказује, остварује и развија сарадњу са одговарајућим органима Југославије и других република у њој, те надлежним органима и институцијама у области политичких односа, економске, културне и друге сарадње од интереса за Српску.