latinica  ћирилица
26/09/2020 |  10:06 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Доктор Шапоњић: Мислио сам да нећу преживјети

Доктор специјализант ортопедије у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Ненад Шапоњић /37/, који је преболовао вирус корона, рекао је да се заразио на послу и да му се за свега неколико дана здравствено стање толико погоршало да самостално није могао ни да се окрене у кревету, због чега је у неким тренуцима мислио да неће преживјети.
Ненад Шапоњић - Фото: СРНА
Ненад ШапоњићФото: СРНА

Шапоњић је Срни испричао да су му се први симптоми јавили у виду главобоље 17. јула и да на то није обраћао пажњу, јер га глава веома често боли, да би већ дан касније добио повишену температуру, након чега је посумњао да је заражен вирусом корона, будући да је у том моменту неколико његових колега већ било обољело од овог вируса.

- Кренуло је са температуром која је варирала, али се пела и до 40 степени. Тестирао сам се 20. јула и у том моменту, осим температуре и малаксалости, нисам имао никакве друге тегобе. Када сам три дана касније добио позитиван налаз, на савјет љекара легао сам у болницу и кренуо са терапијом - навео је Шапоњић.

Он је додао да је први РТГ снимак плућа, који је урађен 24. јула, био "чист", што су потврдили и радиолози и пулмолози у Болници "Србија".

- Тегобе су се продубљивале, стање ми се погоршавало у смислу повећане температуре, малаксалости, главобоље, болова у мишићима и зглобовима, као и недостака даха, плитког дисања, брзог замарања. Била је то једна општа немоћ, која је на крају довела до тог момента да нисам имао снаге да сједим, ходам, чак ни да се самостално обучем - нагласио је Шапоњић.

Он је навео да ни у једном тренутку није изгубио чуло мириса и укуса.

- Због погоршаног стања поновљен ми је снимак плућа, који је показао драстично погоршање, због чега сам у недјељу, 26. јула, у вечерњим часовима хитно пребачен на лијечење на Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци. Смјештен сам на одјељење интензивне његе, гдје ме је примио доктор Марко Пекија, који је, нажалост, касније преминуо од посљедица заразе вирусом корона - испричао је Шапоњић.

Он је додао да се током боравка на Одјељењу интензивне његе УКЦ-а Српске највише плашио респираторних тегоба и да ће доћи у ситуацију да буде интубиран /прикопчан на респиратор/, пошто то најчешће доводи до смртног исхода, али је у његовом случају била довољна кисеоничка терапија.

- Касније сам пребачен на Клинику за инфективне болести у Бањалуци, гдје сам чекао лабораторијске налазе и да примим имуномодулаторну терапију. Био сам страшно лоше, тешко сам дисао, осјећао сам општу слабост, потпуно сам изгубио апетит. Дошао сам у ситуацију да нисам могао да се окренем у кревету, а свака изговорена реченица ми је представљала огроман напор - прича Шапоњић.

Шапоњић наводи да је у тим моментима мислио да неће преживјети, али да због тешког стања у којем се налазио углавном није ни био свјестан ситуације.

Он је истакао да му се здравствено стање почело поправљати већ послије прве примљене имуномодулаторне терапије.

- Температура је почела да ми пада, опште стање ми се убрзано поправљало. Био сам изненађен колико ме је та терапија побољшала. Сваким даном сам се осјећао све боље, чак су ми љекари полако и смањивали кисеоничку терапију - рекао је Шапоњић.

Он је нагласио да су му у Бањалуци урађена два теста која су била негативна, након чега је враћан у Болницу "Србија", гдје је лежао још десетак дана, да био онда био пуштен на кућно лијечење.

Према његовим ријечима, општа слабост организма у виду недостатка кондиције, бржег замарања, недостатка апетита, потрајала је још неки период након изласка из болнице, али се сваког дана осјећао боље, тако да данас може рећи да је потпуно опорављен, а што су потврдиле и све накнадне анализе.

Говорећи о боравку у УКЦ-у Републике Српске, Шапоњић је нагласио да га је највише изненадило колико је младих било на лијечењу, наводећи да је са њим у соби, са сличним симптомима, био тридесеттрогодишњи теолог и аутомеханичар који је имао свега 30 година.

- Морам признати да сам на почетку био мало уздржан када је ријеч о вирусу корона, али сам на тежи начин и на личном искуству схватио да овај вирус није наиван и да одреагује на сваки орган. Напада дисајне органе, али узрокује и појаве тромбова који су такође доводили до смртних исхода. Показало се да дјелује и на централни нервни систем, тако да је ријеч о изузетно опасном и непредвидивом вирусу, који код сваког различито одреагује - указао је доктор Шапоњић.

Он је грађанима поручио да буду опрезни и да користе све прописане мјере заштите, као и да подижу свој имуни систем, јер је свака превентива боља од било којег лијека.

- Грађани морају бити свјесни да овај вирус код свакога различито одреагује и да код младих и здравих људи може да развије тешку клиничку слику, па чак и смртни исход - упозорио је Шапоњић.

Доктор Шапоњић је нагласио да огромну захвалност за своје оздрављање дугује колегама из Болнице "Србија" и УКЦ-а Српске, а посебно људима из Инфективне клинике у Бањалуци, на челу са начелником доктором Антонијом Верхаз.