latinica  ћирилица
26/09/2020 |  08:57 ⇒ 09:27 | Аутор: srpskainfo.com

Неодговорне газде би могле да остану без дозволе за рад

Власници угоститељских и трговачких објеката, те други предузетници који се не буду придржавали заштитних мјера које прописују надлежни органи у циљу заштите становника од вируса корона могли би остати без дозволе за рад - рекао је у интервјуу за Српскаинфо предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Угоститељски објекти - Фото: РТРС
Угоститељски објектиФото: РТРС

Појашњава да је ово новина која је уврштена у Закон о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести и Приједлог закона о управној инспекцији, а који су усвојени у четвртак у Народној скупштини Републик Српске.

– Казне ће бити значајно веће за оне који не буду поштовали мјере које прописује Републички штаб за ванредне ситуације. Те казне ће се кретати и до 20.000 КМ, а затвараће се и објекти, прво на седам, а послије тога на 15 дана. Ако се и даље буду кршиле мјере, онда ћемо разматрати могућност да некоме одузмемо дозволу за рад – истакао је Вишковић.

Коментаришући измјене које су унесене у ова два закона, Вишковић је појаснио да су веће казне предвиђене за све оне који се не буду придржавали мјера као што су дистанца, окупљање у групама већим од прописаних, ограничено радно вријеме и сличне.

– Не можемо дозволити да појединци својим неодговорним понашањем угрожавају нечије здравље и праве огромне штете Републици Српској и њеном здравственом сектору. Један дан лијечења пацијента обољелог од вируса корона износи преко 2.000 КМ. Они који се понашају одговорно немају шта да брину јер ће нам на мети бити само они неодговорни – истиче Вишковић.