latinica  ћирилица
26/09/2020 |  08:13 ⇒ 08:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз: Ухапшен главни осумњичени, приведено још шест особа

Седам особа задржано је у притвору због напада испред некадашњих канцеларија сатиричног недељника "Шарли ебдо", саопштили су званичници.

Мушкарац наоружан месарским ножем ранио је двије особе у нападу у петак, који се третира као терористички инцидент, преноси ББЦ.

Главни осумњичени, који је идентификован као 18-огодишњи мушкарац пакистанског поријекла, ухапшен је у близини мјеста напада.

Полиција је саопштила да је још шест особа задржано у притвору и да је у току њихово саслушавање.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманин рекао је да је очигледно у питању акт исламског тероризма и оцијенио да је полиција потцијенила ниво пријетње у том подручју.

Жртве јучерашњег напада нису званично именоване, али полиција наводи да је ријеч о мушкарцу и жени, који су радили у продукцијској кући.

Премијер Жан Кастекс рекао је новинарима да њихови животи нису угрожени.

Напад се догодио у вријеме када је у Паризу у току суђење осумњиченима за саучесништво у низу терористичких напада извршених прије пет година, који су започети масакром у тадашњој канцеларији листа, а два дана касније били окончани послије талачке кризе у једном супермаркету у којем се продавала храна спремљена по "кошер" стандардима јеврејске вјере.

За укупно три дана, терористи су тада убили 17 људи, од којих 12 у оружаном нападу на просторије "Шарли ебдоа", гдје је у том тренутку био у току састанак уређивачког колегијума.

Крвави напад на редакцију "Шарли ебдо", у којем је убијен и уредник Стефан Шарбоније, представљао је освету екстремних исламиста због контроверзних карикатура пророка Мухамеда, које је лист први пут објавио 2006. године.

Обиљежавајући почетак суђења саучесницима у нападима из 2015. године, уредништво листа је почетком овог мјесеца одлучило да, уз одавање почасти убијеним колегама, поново објави контроверзне карикатуре Мохамеда, описујући их као "доказни материјал" у том процесу и као дио историје која, како је наведено, "не може бити поново исписивана или брисана."