latinica  ћирилица
25/09/2020 |  21:21 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Гуцати и Харадинај ухапшени због застрашивања свједока

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је да је Хисни Гуцати, предсједник организације ветерана терористичке ОВК ухапшен због "кривичних дијела против правосуђа, односно застрашивања свједока, одмазде и повреде тајности поступка".
Привођење припадника тзв. ОВК (фото: facebook.com / KlanKosovaOfficial1) -
Привођење припадника тзв. ОВК (фото: facebook.com / KlanKosovaOfficial1)

Хисни Гуцати ухапшен је данас у Приштини, након чега је пребачен у притворски објекат Специјалног суда у Хагу.

У саопштењу се наводи да ће информације о датуму и времену одржавања првог ступања Гуцатија пред судију за претходни поступак бити објављене у најскорије вријеме.

Огласио се и некадашњи командант терористичке ОВК Хашим Тачи, који је оцијенио, да "не постоји ниједан разлог за спектакуларне експедиције или акцијама међународне полиције" јер "ниједан потенцијални окривљени неће побјећи од правде".

Тачи, који је предсједник самопроглашеног Косова, каже "да мора да се поштује интегритет и достојанство сваког грађанина".

У Приштини су протестовали припадници тзв. ОВК испред просторија удружења, а због акције Еулекса током које су њих ухапшени Гуцати и Храдинај.

Секретар Удружења Фатом Клинаку, који је приликом хапшења вријеђао припаднике Еулекса рекао да је рација трајала дуго јер је провјеравана документација и да су однесени неки рачунари и снимци камера.

Акција је започела јутрос око 11 часова, када је педесетак припадника Еулекса са аутоматским пушкама упало у просторије Удружења.

Акција Еулекса покренута је 24 часа након што је у Специјални суд у Хагу за злочине ОВК одведен први оптужени припадник те организације, некадашњи локални командант и један од шефова обавјештајне службе Салих Мустафа.

Гуцати је ухапшен недуго након што је позвао медије да објаве садржај докумената у вези са суђењем бившим припадницима ОВК, који су на мистериозан начин доспјели у руке удружења ветерана.

Претходне седмице, непознати младић у три је наврата донио у канцеларије ветерана ОВК документе, који наводно потичу из архива Специјалног суда.

Послије јучерашњег хапшења Мустафе, косовски медији најавили су нова хапшења оптужених пред Специјалним судом за злочине ОВК.