latinica  ћирилица
25/09/2020 |  19:28 ⇒ 26/09/2020 | 07:59 | Аутор: РТРС

У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард" (ВИДЕО)

У Прањанима код Чачка сутра ће бити обиљежна годишњица мисије "Халијард", када је Југословенска војска у отаџбини спасила 500 оборених савезничких пилота.
Спомен плоча на мјесту некадашњег аеродрома у Прањанима, као подсјетник на Мисију Халијард - Фото: Wikipedia
Спомен плоча на мјесту некадашњег аеродрома у Прањанима, као подсјетник на Мисију ХалијардФото: Wikipedia

Годишњици ће присустовати предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Оснивач Фондације "Халијард", амерички пилот Џон Капело, вјерује да би овај детаљ из историје, дуго скриван од јавности, могао бити полазна тачка за поправљање односа српског и америчког народа.

Капело уз помоћ државе Србије гради писту и меморијални центар у Прањанима који сваке године посјећују породице породице ветерана и амерички званичници. У рад су се укључили и Срби из Америке.

Он вјерује да би "Халијард" могао представљати и нови лист у односима Србије и САД. Свјестан је шта се десило 90-их, али сматра да је то била аномалија, а не право лице узајамних односа.

Осим у Прањанима, годишњица мисије "Халијард", у октобру ће бити обиљежена и у Бољанићу код Добоја, гдје је постојала друга писта за евакуацију, а Капело наводи да преговара са властима Српске да се и ту изгради обиљежје.

Операција "Халијард" или "Ваздушни мост" сматра се једном од најуспјешнијих акција у историји ратовања, а том приликом спасено је од заробљавања и могуће смрти више од 500 припадника англоамеричких ваздушних снага које су Нијемци оборили изнад Југославије.

Српским антифашистичким снагама отпора током 1944. и 1945. године командовао је генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михаиловић.

Евакуација је вршена са импровизованих аеродрома у руралним областима на подручјима Србије и БиХ.

Оборене савезничке авијатичаре евакуисали су средином 1944. године авијација САД у сарадњи са Југословенском војском у отаџбини и Народноослободилачком војском Југославије.

Због тога је 24. јула 1944. основана Јединица за спасавање ваздухопловних посада, која је евакуисала укупно 5.700 америчких ваздухопловаца, од тога 2.350 из Југославије.

За најуспјешнију појединачну акцију током мисије "Ваздушни мост" сматра се спасавање 417 припадника авијатичарских снага са импровизованог аеродрома у Галовића пољу у селу Прањани 1944. године.

По наредби генерала Михаиловића, почетком марта 1944. године почела је изградња аеродрома, са којег је требало да се врши евакуација америчких авијатичара за Италију. Стотине српских сељака из околних села радило је свакодневно са воловским запрегама током марта 1944. године да би изградили импровизовани аеродром за евакуацију.

Прво је евакуисана британска војна мисија на челу са генералом Чарлсом Армстронгом крајем маја 1944. године, а са њима и одређени број савезничких авијатичара. Ова евакуација је уједно значила и да савезници напуштају генерала Михаиловића, а сљедећи талас евакуације био је 10. августа.

У мјесту Коцељева, у Србији, са импровизованог аеродрома, настављена је евакуација америчких авијатичара 17. и 29 септембра 1944. године. Тада је са пилотима одлетио капетан Џорџ Мусулин, а амерички капетан Ник Лалић је остао да се и даље стара о евакуацији авијатичара.

Врховна команда Југословенске војске у отаџбини средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, прелази са својим јединицама из Србије у источну Босну. На планини Озрен у близини села Бољанић, код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године било је оспособљено ново узлетиште.

Са овог узлетишта 1. новембра 1944. године у Италију је полетио авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетио и капетан Ник Лалић, те радио-телеграфиста Артур Џибилијан.