latinica  ћирилица
25/09/2020 |  19:20 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Мост на Сави добија форму (ФОТО/ВИДЕО)

Након годину дана интензивних радова, један од најважнијих капиталних инфраструктурних пројеката - мост на Сави, већ добија форму. Пандемија вируса корона у почетку је успорила градњу, али због повољних временских прилика све фазе су урађене у планираном року.
Званичници обишли радове на изградњи новог моста - Фото: РТРС
Званичници обишли радове на изградњи новог мостаФото: РТРС

На страни која припада БиХ до сада је уграђено 3.500 кубика бетона, 550 тона арматуре, око 500.000 кубних метара каменог материјала за насипе, а за два стуба Ес 3 и Ес 4, утрошено 2.700 тона цемента. Ови параметри потврђују да је, у грађевинском смислу, ријеч о изузетно захтјевном пројекту.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић најавио је састанак у Загребу у уторак.

- Ја ћу на тему изградње овог моста у уторак имати састанак у Загребу са министром Олегом Бутковићем. Једна од тема биће и изградња дијела брзе цесте од овог моста до Окучана - рекао је Митровић.

Фото: РТРС

Директор Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић рекао је да је мост преко ријеке Саве код Градишке један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Републици Српској. 

- Према уговореној динамици, радови на нашој страни кренули су два мјесеца раније прије радова на хрватској страни, што значи да би иста слика, коју данас гледамо овдје, требало за два мјесеца да буде и на њиховој страни - рекао је Топић.

Оно што је пандемија успорила, надокнадили су повољне временске прилике и низак водостај Саве.

- Радимо заштиту насипа и ту су највећи дијелови посла који су остали. Чека се да се слегне насип, за шта је потребно годину дана, да би се завршили радове на одводњи и асфалтирању - појашњава Радомир Гвозденовић, одговорни руководилац радова Интеграл инжењеринга.

Ауто-пут "9. јануар", дио коридора 5Ц који пролази кроз Републику Српску и ауто-пут Бањалука-Градишка, изградњом моста прикључиће се европској мрежи ауто-путева.

Фото: РТРС

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић истакао је да ће то имати изузетан значај за грађане и привреду Републике Српске и БиХ, али и регион.

- Сви они преко овог моста конектују се на коридор 10 и повезују Републику Српску, БиХ са коплетном Западном Европом. Дакле, овај мост даје нову димензију, рекао бих употребну вриједност свим ауто-путевим како овим који су изграђени, тако и оним који ће бити изграђени - навео је Поповић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић сагласан је да ће мост имати велики значај, како за овај град, тако и за читаву Републику.

- Прије свега, нећемо имати велику гужву у самом центру града и град подијењен на два дијела. Овај мост ће значити пуно и за привредни развој града Градишке јер ћемо створити могућност увезивања са Европском унијом бржом и отворенијом комуникацијом - наводи Аџић.

Уговором који је потписан прошле године, предвиђен је рок од 30 мјесеци за изградњу моста, па би радови требало да буду завршени на прољеће 2022. године.