latinica  ћирилица
25/09/2020 |  19:11 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

ЦИК наставља да урушава властити кредибилитет (ВИДЕО)

У сусрет локалним изборима, Централна изборна комисија БиХ наставља да урушава властити ауторитет и кредибилитет.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Овај пут, Инструкцијом, од локалних заједница, ентитетских или бх. власти захтијева додатне милионе марака за заштитну опрему у времену пандемије.

Инструкција не само да је закашњела, него је, по многима, нејасна, непрецизна и предимензионирана. За исказане "жеље" ЦИК-а, нити има у буџетима планираног новца, а ни времена за расписивање тендера.

Бирачко мјесто као ковид амбуланта - тако су чланови ЦИК-а идеалистично замислили 15. новембар. Полугодишња пандемија их је тек недавно "изненадила", па су се латили посла. Циркуларно писмено послали на више од 150 адреса. Идентично и за Бањалуку која има 200.000 бирача и за Источно Мостар са једва 200. Од свих захтијевају куповину, примјера ради 176.000 маски или исто толико пари рукавица. А онда су са свог "резервног положаја" властиту грешку исправљали, и норму“пребацили.

Измислили су спецификацију потребних средстава за свако бирачко мјесто. Од постера и самољепљивих трака, преко препарата за дезинфекцију руку, пултова и радних површина све засебно, затим чврстих и течних сапуна, па до бесконтактних топломјера, комбинезона за једнократну употребу и визира за чланове бирачких одбора. Израчунали чак и да је по бирачком мјесту потребно осам комада убруса и 20 тоалет папира.

"Жељотека" чланова ЦИК-а, чини се с правом, узроковала је револт адресата. Због пандемије, буџети им на резерви.

- Послати два дописа на адресу локалних заједница и сматрати да је тиме ријешен проблем мислим да је у најмању руку неозбиљно. О овим стварима морало се далеко прије водити рачуна, односно оног момента када је ЦИК одлучио да распише изборе а, подсјећам, расписо их је у вријеме пандемије - истиче Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

Из ЦИК-а се правдају како су свој буџет планирали прије пандемије. Подсјећања ради, исто су чиниле и локалне заједнице. Но, по логици ЦИК-а "сви други су криви и дужни само не ми", у пројекцији су ваљда "локалци" требали да ангажују пророчице.

Како год, мање општине са четири или пет бирачких мјеста можда би некако успјеле и да испуне жеље Изборне комисије. Да исциједе већ исцијеђени буџет, али је додатни проблем вријеме.

- Овдје је проблем временског оквира за велике локалне заједнице којима сигурно треба већа количина маски, већа количина заштитних спрејева, топломијера... - наводи Ћосић.

Све и да "златне сехаре" постоје, примјера ради, Бањалука би за 300 бирачких мјеста требало да набави исто толико бесконтактних топломјера. Појединачна цијена на пандемијом поремећеном тржишту, са ПДВ-ом и до 100 КМ. Само за једну ставку из ЦИК-ове обимне спецификације, дакле 30.000 - само за тај град. Или за цијелу БиХ са око 6.000 бирачких мјеста - 6.000 топломјера и 600.000 КМ. Уз обавезну тендерску процедуру, која мјесецима траје!

Због тога и не чуди што је на ЦИК-ов мегаломански захтјев одговорило свега 20-ак локалних заједница из цијеле БиХ, и то углавном негативно. То у Комисији самоувјерено оцјењују као несхватљив игнорантски! Припријете и кривичним пријавама, па се предомисле.

- Мислимо да је заштита живота и здравља грађана пуно важнија него било каква, шутња администрације. Надамо се да ћемо имати позитивне одговоре и са виших разина власти. То очекујемо, очекујемо њихову озбиљност и одговорност - каже предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар.

Да су озбиљно и одговорно чланови ЦИК-а испуњавали своју задаћу, заштитне мјере би планирали и прије расписивања избора. Властити буџет кориговали и прилагођеног га Савјету министара послали, прије усвајања. И не би по вокацији правници, преко ноћи постали "здравствени радници" и епидемиолози.

- Наводе се средства за заштитна одијела и све оно што треба да имају болнице, а никако ЦИК. Очекивања да се у том неком кратком периоду обезбиједе уређаји за мјерење температуре за сваког грађанина који долази на изборе заиста нису реална. Ја се надам да ће се Изборна комисија, прије свега, обратити здравственим радницима да утврде који су то потребни услови за провођење избора - истиче предсједавајући Савјета мнистара Зоран Тегелтија.

И док ЦИК захтијева стерилне услове, локалне заједнице муку муче и како, умјесто углавном скучених учионица, обезбиједити довољно велике просторије и испоштовати физичку дистанцу свих актера - чланова одбора, посматрача, гласача... Но папир трпи све, поготово босанскохерцеговачки!