latinica  ћирилица
25/09/2020 |  19:05 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Максимална помоћ повратницима (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас у Теслићу да ће Савјет министара на све могуће начине помоћи да буду ријешени приоритетни проблеми повратника у тој општини, као и да је важна сарадња свих нивоа власти.
Тегелтија у Теслићу - Фото: СРНА
Тегелтија у ТеслићуФото: СРНА

Тегелтија је у Теслићу, након састанка са посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Драганом Богданићем и Адилом Османовићем, те муфтијом зеничким Мевлудином Диздаревићем, рекао новинарима да је за успјешан повратак грађана на цијелој територији БиХ важна сарадња свих нивоа власти, али да највећи степен одговорности за развој локалне заједнице носи локална власт.

- Онолико колико локална власт буде спремна да разумије потребе својих грађана и да те потребе пренесе даље, сигуран сам да ће и Влада Републике Српске, а и Савјет министара помоћи у рјешавању - поручио је Тегелтија.

Он је рекао да су најчешћи проблеми грађана у БиХ, како повратника, тако и оних који то нису, недовољан број радних мјеста и неуређена инфраструктура, односно обнова кућа.

- Свјесни смо да су одређени проблеми бошњачког народа, који су овдје повратници, нешто израженији, прије свега, због неријешених инфраструктурних проблема и необновљених кућа. Ми смо данас дошли овдје да разговарамо који су то њихови приоритети, а ја као предсједавајући Савјета министара и сви људи у Савјету министара на адекватан начин, како то буде могуће, помоћи ћемо - рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће Савјет министара, у оквиру програма Министарства за људска права и избјеглице, помоћи обнову кућа за повратничке породице које то још нису учиниле.

- Постоје одређени ресурси из којих ћемо помагати обнову тих кућа. Помажемо у цијелој БиХ, а данас смо овдје у Теслићу - нагласио је Тегелтија.

Посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Адил Османовић изразио је задовољство што је предсједавајући Савјета министара прихватио позив да посјети општину Теслић, меџлис Исламске заједнице Теслић, разговара са грађанима који су изнијели проблеме у овој локалној заједници, те да покушају наћи рјешење за њих.

- Оно што је најбитније, потребно је разговарати и заједничким политичким и другим снагама учинити све да буду ријешени проблеми са којима се сусреће повратничка популација, а то се може пуно лакше урадити када имате сарадњу нивоа БиХ, ентитета, кантона, општина и наравно укључујући вјерске заједнице - истакао је Османовић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драган Богданић рекао је да је у Теслићу бошњачка заједница и те како присутна и има значајан удио у самом броју становника, али и да имају проблема, од инфраструктурних до свих других.

- Османовић и ја смо били мишљења да је добро организовати овакав састанак на којем ће моћи да се разговара о свим тим проблемима, а да ми, који смо већински, преузмемо бригу и у већој мјери и одговорност за наше комшије. То подразумијева рјешавање њихових проблема, од стварања услова за одрживи живот у руралним срединама, изградњу инфраструктурних и производних погона, до боље заступљености у органима управљања у јавним предузећима. Све то ће допринијети неком бољем заједничком животу - сматра Богданић.

Он је напоменуо да су сви оптерећени истим проблемом, а то је одлазак младих са овог подручја, те да би требало да сва три народа и сви који живе у Теслићу узму једнако учешће у стварању повољног амбијента, како би се барем сачувало тренутно што имају.

- А, мислим да имамо доста, од слободе до свега осталог што је потребно да млад човјек и његова породица могу да живе и раде, да се развијају и стварају нову будућност за све нас који живимо у Теслићу - истакао је Богданић.

Муфтија зенички Мевлудин Диздаревић изразио је задовољство због посјете предсједавајућег, рекавши да су овакве посјете важне за јачање односа свих нивоа власти.

- Циљ нам је да оваквим посјетама оснажујемо међусобне односе. Меџлис Исламске заједнице Теслић је на неки начин повратнички и у том погледу очекујемо подршку свих нивоа власти - рекао је Диздаревић.

Он је навео да се повратници у Теслићу сусрећу са одређеним потешкоћама, али да су евидентни и помаци, наводећи да је ове године, доприносом ентитетске власти, са радом почела Медреса у Бањалуци.