latinica  ћирилица
25/09/2020 |  18:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Хоти опет тражи признање, ЕУ покушава да договори састанак у Бриселу

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти написао је на свом Твитер налогу да дијалог Београда и Приштине треба “закључити свеобухватним и правно обавезујућим споразумом који ће довести до узајамног признавања“ у тренутку док ЕУ покушава да договори нови састанак на највишем нивоу.
Авдулах Хоти (фото: kosovapost.net) -
Авдулах Хоти (фото: kosovapost.net)

Хоти је написао да се, заједно са координатором за дијалог са Београдом Скендером Хисенијем, састао са амбасадорима Квинте и шефом Канцеларије ЕУ у Приштини Томашом Суниогом.

​Састанак Вучића и Хотија, који је био најављен за почетак сљедеће седмице у Бриселу, неизвјестан је јер Приштина одбија да разговара о Заједници српских општина, док је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак навео да ће се у понедјељак у Бриселу састати експертски тимови.

ЕУ и даље покушава да договори нову рунду дијалога Београда и Приштине на високом нивоу, али то захтијева првенствено спремност двије стране да се усагласе око датума и агенде, објавио је Танјуг незванична сазнања из Брисела.

Додаје се да ће датум сљедећег састанка Вучића и Хотија у оквиру дијалога “умногоме зависити и од тога како ће да прође састанак преговарача у понедјељак“.

На питање да ли постоје проблеми око наставка дијалога Београда и Приштине, у Бриселу незванично поручују да би “проблема било ако би две стране престале да разговарају“, што тренутно није случај.

Европска комисија објавила је данас календар догађаја за сљедећу недјељу, на коме је за 29. септембар планиран састанак шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља са предсједником Алкесандром Вучићем и премијером тзв Косова Авдулахом Хотијем.

Незванично, из кабинета специјалног представника Мирослава Лајчака кажу да је у питању “грешка“.