latinica  ћирилица
25/09/2020 |  17:20 | Аутор: СРНА

Пале: Предложено да једна улица носи име Момчила Крајишника

Начелник општине Пале Бошко Југовић предложио је на данашњој сједници Скупштине општине да једна од паљанских улица носи име Момчила Крајишника, у част недавно преминулог првог предсједника Народне скупштине Републике Српске.
Пале (фото: ekofis.ues.rs.ba) -
Пале (фото: ekofis.ues.rs.ba)

Југовић је рекао да ће то Скупштина прихватити као иницијативу, а да би комисија и одборници предложили која би то улица била.

- То ће сигурно бити одлучено на некој од наредних сједница - додао је Југовић.

Крајишник је преминуо у уторак, 15. септембра, од посљедица заразе вирусом корона на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, гдје је хоспитализован 30. августа.

Сахрањен је 17. септембра на гробљу Прибањ код Пала.

Био је један од оснивача Српске демократске странке. На изборима 1990. године изабран је за посланика на листи СДС-а, а одмах затим и за предсједника Народне скупштине БиХ.

Након вишеструке мајоризације од коалиције СДА-ХДЗ и демонстративног изласка српских посланика из Скупштине БиХ, Момчило Крајишник је 25. октобра 1991. године изабран за предсједника Скупштине српског народа у БиХ. Исту функцију, убрзо преименовану у предсједник Народне скупштине Републике Српске, обављао је све до маја 1996. године.

На изборима 1996. године изабран је за српског члана Предсједништва БиХ на мандат од двије године. Исте године изабран је за члана Сената Српске.

Септембра 2006. године пред Хашким трибуналом проглашен је кривим за злочине против човјечности и осуђен на 20 година затвора.

Након што је одлежао двије трећине казне, дио у Схевенингену, а дио у британским затворима, Крајишник је пуштен на слободу 30. априла 2013. године. У Бањалуци и на Палама дочекан је са великим уважавањем као један од стваралаца Републике Српске.

По доласку на Пале, убрзо је основао Асоцијацију Ствараоци Републике Српске, чији је био предсједник.

Иза њега су остала дјеца Милош, Милица и Његош, унучад и брат Мирко.