latinica  ћирилица
25/09/2020 |  16:17 | Аутор: sputniknews.com

Прво се чуо стравичан звук: Очевидац описао трагедију

Очевидац пада војног авиона код Лознице В.Г. (40) изјавила је да је рушење авиона посматрала док је стајала у близини ОШ "Браћа Рибар" у Доњој Борини.
Мјесто пада авиона (фото: zvornikdanas.com) -
Мјесто пада авиона (фото: zvornikdanas.com)

- Прво сам чула стравичан звук. Нисам сигурна, али мислим да је то било пробијање звучног зида. Кроз главу ми је одмах прошло да се негдје руши авион. Тај звук је нестао, јер је авион вјероватно кружио. Тек када сам изашла напоље примијетила сам да се враћа из другог правца. Неколико секунди је дјеловао нестабилно, окретао се у ваздуху и одједном пао - испричала је В.Г. за Спутњик.

Према њеним ријечима, прво прелијетање није видјела, већ само тренутак када се авион полукружно окренуо у ваздуху и кренуо у супротном смјеру од првобитног.

- Да ли је изгубио контролу, не знам ни сама шта се десило. Дјеловало је као да авион једноставно више не функционише - сведочи В.Г.

Она је и детаљније описала пад.

- Авион је прелетио преко школе приличном брзином, не знам да процијеним колика је била. Ниско је летио до једне тачке и онда се само стрмоглавио доле - казала је В.Г.

Како је рекла, авион се окретао и замакао иза бријега, али експлозије при паду није било.

- Прасак при паду авиона уопште нисмо чули. Као да није било експлозије, већ се само видио облак дима - сведочи В.Г.

Из ОШ "Браћа Рибар" за Спутњик су рекли да авион није пао у близини школе, већ знатно изнад ње и да је само прелетио преко објекта. Додају да су чули детонацију и да су дјеца и запослени били узнемирени.

Током извршења редовног летачког задатка јутрос око 9 часова срушио се авион МиГ-21 Војске Србије у рејону села Брасина код Малог Зворника, саопштило је Министарство одбране. Оба пилота су погинула.