latinica  ћирилица
25/09/2020 |  14:21 | Аутор: СРНА

Мајкић: "Грађанске странке", СДС и ПДП реализују деликатне процесе по налогу СДА

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић /СНСД/ изјавила је у интервјуу Срни да бошњачка политика, оличена у дјеловању СДА, на све начина покушава да се домогне кључних правосудних институција, па да "реже и сијече" све оне који јој нису по вољи или јој се директно супростављају, а потичу из друга два народа.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

На питање Срне како као дугогодишњи парламентарац гледа на чињеницу да се главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић јуче није појавила пред Привременом истражном комисијом Представничког дома парламента БиХ за утврђивање стања у правосуђу, Мајкићева је истакла да је Тадићева донијела исправну одлуку да се не појави пред овом комисијом, чијим формирањем је повријеђен већи број пословничких одредаба и која представља стварну слику лоших политичких односа у БиХ, али и насртаја на Устав БиХ.

- Циљ формирања ове комисије и није био да се сагледају проблеми правосуђа. Скромне су могућности парламентараца у том погледу а и већ сви све о томе знају. Циљ је да се са госпођом Тадић, као главним тужиоцем, обрачуна, да се атакује на њено достојанство, да се изложи непримјереним нападима и увредама, чему ће Драган Мектић дати пуни допринос, и то на исти начин на који је то недавно учињено са предсједником ВСТС Миланом Тегелтијом - нагласила је Мајкићева, указавши да у СДА не престаје жал за Медџидом Кресо и њеним временом.

Мајкићева је у интервјуу Срни констатовала да српска несрећа лежи у томе што је моћ пробошњака базирана на подршци СДС и ПДП на реализацији бошњачких националних интереса, поручивши да се зато сви морају одлучно и без устезања супроставити насртајима СДА и пробошњачке политике на припаднике друга два народа.

На питање ко су чланови ове привремене комисије и из којих политичких партија долазе, Мајкићева је истакла да су за све деликатне процесе које треба реализовати по налогу СДА а у корист пробосанских снага, задужене "грађанске" странке.

- Чланови комисије су Алма Чоло /СДА/, Златан Бегић /ДФ/, Дамир Арнаут и Мирјана М. Лепић /Наша странка - Независни блок/, Зукан Елез /СДП/, те Драган Мектић /СДС/ и Бранислав Бореновић /ПДП/, као подршка пробосанским одлукама, надајући се да би их то, у знак захвалности СДА, опет могло довести на власт на нивоу БиХ, чак и ако изгубе изборе - навела је Мајкићева.

Она је оцијенила да састав комисије ни најмање не улива повјерење у њену објективност, јер парламентарна тијела, нарочито она која нису мултидисциплинарна, никада не производе резултат, посебно уколико не функционишу у складу са важећим пословницима, а нарочито ако нема консензуса између партнера на власти.

- У овом случају, од седам чланова комисије, пет је из опозиције и то од странака које немају ни одговорност ни капацитет. Из наведених разлога, у раду комисије одбили су да учествују посланици из два српска клуба, СНСД и Српски клуб, и ХДЗ-а, јер је одмах било јасно какве су намјере иницијатора - појаснила је Мајкићева.

С обзиром на то да су били обезбијеђени "резервни" Срби из СДС и ПДП, навела је Мајкићева, проблем недостатка Хрвата у раду ове комисије није се могао превазићи и онемогућавао је њено стварно конституисање у складу с Пословником Представничког дома, што је свјесно занемарено.

- Поред тога, да су намјере иницијатора за формирање ове комисије о теми стање у правосуђу биле часне, у њен рад су свакако морали бити укључени и чланови Дома народа, као другог равноправног дома. Међутим, евидентни су све чешћи покушаји да се од Парламентарне скупштине БиХ прави једнодомна скупштина и да су главни актери тих неуставних и незаконитих радњи пробосанске политичке партије на челу са СДА, које се никако не мире са постојећим уставним рјешењем - указала је Мајкићева.

На питање да ли је још уочила неких неправилности и незаконитости у раду парламента БиХ, Мајкићева је рекла да је годинама у тој институцији у Сарајеву и ово што се догодило у раду овог привременог тијела је по много чему преседан.

- Наиме, приликом избора колегијума комисије, изабрани су предсједавајући /Арнаут/ и први замјеник предсједавајућег /Мектић/. С обзиром да у комисији нема припадника хрватског народа, није изабран други замјеник предсједавајућег. Тиме је директно прекршен члан 30 Пословника Представничког дома који каже да се предсједавајући и његова два замјеника бирају из реда три конститутивна народа. Овим начином дјеловања наставља се даље урушавање уставних принципа и права конститутивних народа - појаснила је Мајкићева, дугогодишњи парламентарац у Сарајеву.

Она је истакла да је недопустиво да се формира Привремена истражна комисија на основу закључка, којој није јасно и прецизно назначено шта је њен задатак и у којем року тај посао треба обавити.

- То је идеалне прилика да ова комисија својим Пословником о раду себи приграби све и свашта, од саслушавања ентитетских и кантоналних МУП-ова, до адвокатских комора, међународних организација, али и конкретних случајева као што је смрт Давида Драгичевића, Џенана Мемића, приватизацијама и стечајним поступцима у ентитетима за што парламент БиХ нема никакве надлежности - нагласила је Мајкићева, поручивши да је крајње вријеме за реакцију.