latinica  ћирилица
25/09/2020 |  13:32 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Билд: Користе ли мигранти из Пакистана БиХ за улазак у Европску унију?

"Измучена" хроничном политичком нестабилношћу БиХ се морала борити са растућим утицајем радикалног ислама, ојачаним након повратка кући џихадистичких бораца, написала је посланик у Европском парламенту из странке Национални фронт Доминик Билд у ауторском тексту објављеном на порталу ЕУ-Хрониклс који воде и уређују страни новинари, фриленсери у Бриселу.
Доминик Билд (фото: EP / Aurore Belot) -
Доминик Билд (фото: EP / Aurore Belot)

Она је истакла да је, као члан делегације Европског парламента у БиХ, одувијек била итекако свјесна опасности која би услиједила уколико БиХ икада постане чланица Европске уније. 

- Чини се да су Пакистанци на врху листе оних који се надају да ће се окористити овом ситуацијом. У мају, према ријечима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Министарство безбједности разоткрило је велику превару са визама у коју је умијешан амбасадор БиХ у Пакистану, који је, према тврдњама, издао 3.000 сумњивих виза. Интересантно је да су сличне оптужбе изнесене и против Амбасаде БиХ у Ираку, која је лоцирана у Јордану - навела је Билдова.

Она даље наглашава да је ствар постала још гора тиме што се чини да су се одређене озлоглашене особе из Пакистана помијешале са мигрантима.

- Ово, наравно, тешко да представља изненађење у земљи чији заштитни знак чини се да је најжешћа врста вјерског екстремизма, о чему свједочи уздизање Осаме бин Ладена као мученика од стране пакистанског премијера или посљедња контроверза која окружује суђење у случају "Шарли Ебдо" - нагласила је Билдова.

Прошлог јуна, индијске дневне новине "Економист тајмс",  су писале: "Босанска Влада је недавно позвала на разговор пакистанског амбасадора у Сарајеву и оштро укорила Исламабад јер су двојица пакистанских терориста у земљу ушли као илегални мигранти."

Коментаришући те наводе, Билдова је поручила да је занимљиво да су сличне забринутости изражене и о могућем уласку терориста у Велику Британију уочи Олимпијских игара у Лондону 2012. године.

Она сматра да је, што се тиче БиХ, пријетња радикалним исламом присутна већ дуже вријеме.

- Џамија краља Фахда у Сарајеву, коју подржава Саудијска Арабија, гласине о ИСИЛ-овим тренинг камповима и велики број локалних џихадиста, требали би да буду довољан доказ. Уз запажен изузетак Милорада Додика и Републике Српске, постоје такође и докази да је миграциона политика земље превише лабава. Оставка министра безбједности Фахрудина Радончића у јуну на то указује, будући да је његов бескомпромисни став унио немир међу његове колеге - подвукла је Билдова.

Билдова упозорава да се више не може прелазити преко одговорности Европске уније.

- У смислу билатералне сарадње, 603 милиона евра је стављено на располагање Пакистану између 2014. и 2020. године, упркос томе што је земља и даље на листи држава које су под јурисдикцијом Оперативне групе за финансијске акције, те да се од јуна 2018. године налази под појачаним надзором ради рјешавања стратешких недостатака у њеном режиму за борбу против прања новца, финансирања тероризма и финансирања смањења наоружања - прецизирала је она.

Билдова је истакла да је БиХ примила 1,19 милијарди евра претприступне помоћи између 2007. и 2020. године и дио је програма Европске уније за укидање виза за краткорочни боравак.

Није ли, пита се Билдова, тужна иронија да се, док Европска унија јури за измишљеним пријетњама, било у виду Америке Доналда Трампа или Путинове Русије, њени прави непријатељи налазе усред ње?

Извор: EU Chronicle