latinica  ћирилица
25/09/2020 |  09:07 | Аутор: СРНА

Привредна комора: Омогућити почетак опоравка привредне активности у Српској

Привредна комора Републике Српске доставила је Влади Српске приједлог мјера за Програм економских реформи Српске 2021-2023. које је неопходно спровести у краткорочном периоду да би се, како се наглашава, створили услови за спречавање додатних негативних утицаја кризе изазване пандемијом вируса корона.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Из Коморе је саопштено да би спровођење тих мјера омогућило и почетак опоравка привредне активности и стварање конкурентније и отпорније привреде, која је генератор опоравка и развоја економије и друштва.

- С тим у вези, прва нужна мјера је растерећење рада, односно смањење збирне стопе доприноса за најмање два одсто измјеном Закона о доприносима и то по хитном поступку, тако да се обезбиједи примјена измијењеног Закона од 1. јануара 2021. године - наводи се у саопштењу.

У Привредној комори тврде да се друга нужна мјера, чију реализацију, такође, треба обезбиједити од 1. јануара 2021. године, односи на издвајање у Буџету Српске грант средстава за подстицај унапређењу технолошке опремљености привреде Републике Српске.

У саопштењу се прецизира да би се из тог гранта суфинансирале инвестиције намијењене за унапређење технолошких процеса у привредним друштвима и то у висини 30 до 40 одсто од вриједности пројекта, док би преостали износ финансирао апликант, привредно друштво.

- Познат је захтјев Привредне коморе Српске из претходног периода да се за ову намјену из буџета Српске издвоји 100 милиона КМ на годишњем нивоу, а приједлог додатно добија на значају у времену кризе и неминовне дигитализације укупног пословања, са којом смо посебно суочени ове године - наводе из Коморе.

У Привредној комори сматрају да се кључна мјера која може утицати на растерећење привреде и подизање нивоа њене продуктивности и конкурентности односи на формирање сталне радне групе за анализу Регистра пореских и непорексих давања, која би континуирано вршила анализе и предлагала укидања или смањења непореских давања.

У саопштењу се додаје да је, када је ријеч о политици подстицаја, неопходно наставити активности на креирању регистра свих подстицаја у Републици Српској на свим нивоима да би се добио јасан преглед доступних подстицаја, намјене подстицаја, корисника подстицаја, те омогућила ефикасна и рационална анализа ефеката додијељених средстава.

Из Коморе напомињу да је криза изазвана пандемијом и њен утицај на економију "показала потребу брзог прилагођавања и креирања иновативних рјешења и приступа у пословању, с једне стране, али и негативне ефекте на пословање, с друге стране".

- Како се и у наредном периоду може очекивати наставак пандемије и њен негативан утицај на ниво запослености у Српској, потребно је убрзати започете реформске процесе у области образовања да би се на ефикасан начин одговорило захтјевима тржишта рада - појашњавају у Комори.

У Привредној комори Српске сматрају да је кључно обезбиједити стицање квалитетних и практичних знања и вјештина код ученика и студената, у складу са брзим технолошким промјенама и процесима дигитализације пословања и у јавном и приватном сектору.

- Потреба за адекватном примјеном дуалног система образовања посебно долази до изражаја, за шта је неопходно употпунити регулаторни оквир који би омогућавао учење кроз рад, плаћену ученичку праксу, растерећену пореза и доприноса за вријеме редовног школовања - наглашава се у саопштењу.

Комора предлаже и да се уведе обавеза годишњег извјештавања о реализацији Програма економских реформи, узимајући у обзир да је у питању трогодишњи документ и да се услови пословања убрзано мијењају, због чега је "неопходно ажурно пратити ефикасност дефинисаних мјера и њихову реализацију, како би се добила најпотпунија слика о остварењу зацртаних и планираних мјера и њихових ефеката".

Комора очекује да ће нацрт овог документа бити предмет ширих јавних консултација у складу са Смјерницама за Програм економских реформи 2021–2023. западног Балкана и Турске, путем којих би се приједлози додатно прецизирали и објаснили, те на тај начин постали саставни дио коначног Програма економских реформи Републике Српске 2021-2023. године.