latinica  ћирилица
23/09/2020 |  20:51 | Аутор: СРНА

Радончић: Локални избори ће бити "морални масакр"

Предсједник СББ-а БиХ Фахрудин Радончић оцијенио да ће предстојећи локални избори у БиХ бити "морални масакр", те да Централна изборна комисија БиХ не може бити независна.
Фахрудин Радончић - Фото: СРНА
Фахрудин РадончићФото: СРНА

Радончић је истакао да је немогуће да чланови ЦИК-а буду независни, с обзиром на то да је један био у кабинету Мирка Шаровића, а један у кабинету Жељка Комшића.

Он је рекао да је СДА на прошлим изборима, "24 часа раније поставила 6.500 својих људи у бирачке одборе".

- Ми немамо проблема са нашим гласачима. Ако БиХ жели да се придружи ЕУ, ми до 2022. године морамо промијенити барем тај технички дио изборног закона - оцијенио је Радончић за БХТ.

Коментаришући договоре лидера СДА и ХДЗ БиХ Бакира Изетбеговића и Драгана Човића око Изборног закона, Радончић је рекао да њих двојица то неће моћи ријешити јер су себи дали "ексклузивистичко право" да рјешавају тако тешко питање.

Радончић, који је био министар безбједности у Савјету министара, говорећи о мигрантској кризи, рекао је да у БиХ не постоји стратегија рјешавања тог проблема, те да недостаје 1.200 полицајаца.

- Како да третирамо тај проблем, као драматично и тешко безбједносно питање што сам ја говорио или као секси тему, што предлаже актуелни министар /Селмо/ Цикотић - упитао је Радончић.

Он је поновио да је мјесто министра напустио јер се није могао договорити с руководством СДА, те због недостатка политичке подршке.

- /Шефик/ Џаферовић је подржао пакистанског амбасадора, који годинама крије идентитет својих грађана који долазе у хиљадама случајева - рекао је Радончић.

Коментаришући улогу међународне заједнице у рјешавању мигрантске кризе, Радончић је истакао да великим новцем нису управљали људи из БиХ него из међународне заједнице, те да је ријеч о готово сто милиона евра.

- ЕУ нема јединствен приступ рјешавању мигрантске кризе - додао је Радончић.

Он сматра да актуелни министар безбједности Селмо Цикотић не може урадити пуно, те да ће мигрантска криза бити трајно оптерећење за БиХ ако га СДА буде третирала као "секси рјешење".

- Ја сам обезбиједио новац ЕУ за 400 полицајаца, за школовање и запошљавање, ЕУ мора бити издашнија и конкретнија по издвајању новца БиХ - поручио је Радончић.