latinica  ћирилица
23/09/2020 |  20:31 ⇒ 22:24 | Аутор: СРНА

Наступи широм свијета глумце чине најбољим амбасадорима Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас да је Народно позориште Републике Српске већ 90 година, у континуитету, учећи своју публику правим културним вриједностима и вршећи исту просвјетитељску мисију, опстајало и развијало се у различитим условима и временима кроз које су пролазили и Бањалука и Република.
НПРС - свечана академија - Фото: СРНА
НПРС - свечана академијаФото: СРНА

- Мисија Народног позоришта и 90 година од његовог оснивања остала је иста - да буде "једна од најважнијих установа за васпитање народа и омладине, пионир културе, умјетности и народне мисли", управо како је то у свом говору рекао бан Милосављевић на отварању Народног позоришта Врбаске бановине давне 1930. године. Својим преданим радом и успјехом који остварује на домаћој и међународној сцени, ова позоришна кућа учинила је да Република Српска постане препознатљива, не само на домаћем терену, већ и у међународним културним оквирима - нагласила је Цвијановић.

У обраћању на свечаној академији поводом обиљежавања 90 година рада Народног позоришта Републике Српске предсједница Републике је указала да наступи широм свијета и вриједне награде чине глумце и глумице овог позоришта најбољим амбасадорима Републике Српске који доприносе развоју и јачању културне дипломатије.

- Њихова сарадња са позориштима из региона и свијета значајно је допринијела промоцији наше културе и стваралаштва. Позоришна умјетност, чврсто позиционирана у области културе и као повезница свих других умјетности, од непроцијењиве је вриједности за једно друштво, народ, државу. Нема јаких нација и држава уколико не придају значај развоју културе и не гарантују умјетничку сободу - констатовала је Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да су улагања у културу кључна за напредак сваког друштва, за креативни развој будућих генерација, за слободну мисао и отвореност према свијету, као и за очување аутентичних вриједносних категорија попут идентитета.

- Разумијевајући значај и потребу развијања наших културних установа, поред материјалне подршке која јесте кључна, мора постојати и пуна подршка афирмацији културе на сваки могући начин. С обзиром на тешка времена која су нас пратила задње двије, три деценије, област културе је често остајала без озбиљних финансијских интервенција - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је задовољна што су институције Српске задњих година, како се поправљала и финансијска ситуација, успијевале да више излазе у сусрет потребама институција културе и додала да на том плану треба још много радити.

- Захвалност за многе успјехе, који су у тим тешким временима остварени у области културе и умјетности, дугујемо искључиво нашим умјетницима и дјелатницима у области културе и то треба јавно рећи и захвалити им, не само на њиховом таленту и уложеном труду, већ и на њиховој истрајности и одлуци да не одустану ни од свог позива, ни од културе. Морамо то цијенити више него што иначе чинимо, јер очување културног блага, традиције и наших установа у области културе мора бити заједнички циљ свих нас - и институција и грађана - поручила је предсједница Републике.

Она је истакла да је Народно позориште, са својим богатим историјским културним насљеђем и историјским искуством, мјесто одакле се најбоље види отвореност Републике Српске за културне утицаје Европе и свијета, за нове стваралачке импулсе и за нове реалности.

- Уз дубоко поштовање према свим позоришним умјетницима и радницима, који су улагали и улажу своје време, енергију, труд и знање да би на даскама које живот значе стварали нове вриједности које нас међусобно приближавају и које нас узајамно обогаћују, честитам вам овај велики јубилеј. Увјерена сам да ће Народно позориште, као водећа позоришна кућа у Републици Српској, наставити да његује позоришну традицију постављајући високе умјетничке стандарде, те да ће се својим радом наставити да успјешно гради своју позицију у регионалним и међународним оквирима - нагласила је Цвијановић.

Она је изразила задовољство присуством свечаној академији и што сви заједно обиљежавају јубилеј који је значајан не само за Народно позориште Републике Српске и град Бањалуку, већ и за цијелу Републику Српску.

Цвијановићева је честитала и Народном музеју Републике Српске велики јубилеј - девет деценија рада