latinica  ћирилица
23/09/2020 |  18:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Могуће отказивање дијалога у Бриселу због Приштине

Сљедећа рунда дијалога Београда и Приштине, планирана за 28. септембар у Бриселу, доведена је у питање због одбијања Приштине да разговара о Заједници српских општина, сазнаје Танјуг у Бриселу.
Брисел (Фото: sedl.alnetis.fr) -
Брисел (Фото: sedl.alnetis.fr)

У европским дипломатским изворима Танјугу је речено да је сљедећа рунда експертских разговора Београда и Приштине, као и састанак на високом нивоу између предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институација Авдулаха Хотија "још под знаком питања".

Проблем је, како се незванично наводи, одбијање Приштине да разговара о имплементацији договора из 2013. године, који подразумијева формирање Заједнице српских општина.

Извори Танјуга наводе да је ЕУ поручила Приштини да не може да "бира о чему ће да преговара, а о чему неће", јер је већ пристала на договорену агенду која подразумијева разговоре о имплементацији свих непримијењених договора из Бриселског споразума.

Иако је састанак Вучића и Хотија планиран и најављен за 28. септембар, у Европској служби за спољне послове кажу да тренутно не могу да најаве тај састанак.

Умјесто тога, напомињу да се дијалог на експертском и високом нивоу наставља чим "све буде на мјесту", односно чим се двије стране договоре.