latinica  ћирилица
22/09/2020 |  12:15 ⇒ 12:21 | Аутор: Б92

Њујорк Тајмс: Јокић игра кошарку као је да ватерполо

Никола Јокић, звијезда Денвер Нагетса, игра кошарку као да је ватерполо, пише амерички лист "Њујорк Тајмс".

У тексту под насловом "Никола Јокић игра кошарку као да је ватерполо", Њујорк Тајмс доноси анализу игре српског центра, који са Денвером игра финале западне конференције НБА лиге.

- Јокић, звијезда Нагетса ради све у НБА плеј-офу. Шутира, скаче, блокира и дијели једноручне асистенције преко цијелог терена као да је у базену. Он је познат по прецизним додавањима, чак иако лопта иде дужином цијелог терена. То је обиљежје ватерпола, спорта који је веома популаран у његовој родној Србији - пише Њујорк Тајмс.

Лејкерси и Нагетси (2-0) се састају у сриједу од 3.00 по средњеевропском времену.

- Додавања једном руком, блокада једном руком. Једноручни флоутери. Вођење лопте једном руком, Јокић такође има навику да једном руком држи лопту изнад главе (понекад и маше њоме), док се другом брани од свог дефанзивца. Могао би и да гази воду док то ради - наводи се у тексту НYТ.

Иако Јокић никада званично није тренирао ватерполо, амерички лист подсећа и на период његовог детињства у Сомбору када би се се свукао у купаће гаће и са друговима се добацивао лоптом.

- Србија гаји јаку страст према ватерполу и у скоро сваком граду постоје базени за ватерполо. Млади људи викендом постављају голове на језеру. Мушка репрезентација Србије освојила је олимпијско злато 2016. године у Рио де Жанеиру - пише НYТ.

Није Денвер имао среће у другој утакмици финала Запада, изгубио је тројком у посљедњим тренуцима, и сада мора да јури предност Лејкерса од 2:0.

- Ватерполо је дио културног кода, а Јокић се није специјализовао за кошарку све док није постао тинејџер. Бавио се многим спортовима док је био млад и то му је вјероватно помогло да развије своју спретност - рекао је Огњен Стојаковић, директор Нагетса за развој играча, који је био један од неколико саговорника Њујорк Тајмса.

- Заправо је веома добар у и одбојци. Требало би да га видите. У свим спортовима са лоптом, он је невјероватан - рекао је Стојаковић.