latinica  ћирилица
19/09/2020 |  19:15 ⇒ 20/09/2020 | 07:56 | Аутор: РТРС

Ђукановић подиже тензије у Црној Гори и поново прозива Београд (ВИДЕО)

Мило Ђукановић подигао је прашину у Црној Гори, али и региону, након посљедње изјаве да неће поднијети оставку на мјесто предсједника Црне Горе и да ће се за Црну Гору борити, не само у парламенту, већ и у шуми, и оружјем ако буде требало. Београд је поново оптужио за мијешање у унутрашња питања Црне Горе. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић оштро је одговорио: Ђукановић је изгубио од свог народа, а не од Србије.

За предсједника Црне Горе Милу Ђукановића промјена власти потврђује демократски капацитет у овој држави. Каже да је задовољан оним што је чуо од нове власти да ће преузети све међународне уговоре које је Црна Гора потписала.

Сматра да ће из опозиције врло тврдо заступати интензивнији ход ка европским системима вриједности, а, како каже, ако то не буде могло у парламенту, постоје и друга средства.

- За Црну Гору ћемо се борити не само у парламенту него и у шуми ако буде требало - рекао је Ђукановић.

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић каже за РТС да је убијеђен да ће доћи до мирне предаје власти, иако увијек постоје притисци, што је, како каже, природно за Црну Гору.

- Мени су изненађујуће изјаве које Црну Гору враћају у неки период који се нама приписује, а то је та хајдучија или боље речено комитски покрет, па сада видите одакле је та идеја комита ако предсједник Ђукановић каже да ће се и он придружити у неким шумама. Jа не знам колико је то сад изводљиво - каже Кривокапић.

На Ђукановићев интервју за сарајевску телевизију Фејс реаговао је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Каже да Ђукановић наставља да плаши грађане Црне Горе лажима о Србији и наводној великосрпској државној политици, и да оптужује Србију да се мијешала у унутрашње ствари Црне Горе.

- Мило Ђукаонвић је на недавним парламентарним изборима изгубио од свог народа, а не од Србије. Није Србија водила антицрногорску политику, већ је Црна Гора водила антисрпску политику, умјешавши се у унутрашње ствари Србије, признајући Косово - истакао је Дачић.

Упитан може ли се десити, на примјер на Цетињу, да као симбол црногорске државе митрополит Амфилохије и Српска православна црква направи храм, Ђукановић каже да се то не може догодити и да, ако крене и постави камен, да ће тај камен бити срушен.