latinica  ћирилица
18/09/2020 |  14:10 ⇒ 16:31 | Аутор: АТВ

Још један скандал у режији Ранка Дебевеца (ФОТО)

Поступајући тужилац, који ради на предмету по кривичној пријави против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, упутио је дисциплинску пријаву Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС, због непримјереног покушаја притиска и утицаја на предузимање тужилачких провјера у предмету који се води по кривичној пријави против њега, пише АТВ.
Ранко Дебевец - Фото: dnevni avaz
Ранко ДебевецФото: dnevni avaz

Наиме, наводе да је већ од раније познато да је против предсједника Суда БиХ поднесено више кривичних пријава по којима су формирани тужилачки предмети те да се проводе тужилачке провјере навода кривичне пријаве.

- Како би покушао да спријечи провођење тужилачких провјера, компромитовани предсједник Суда не преза да користи ауторитет предсједника Суда те директно врши притисак на поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ који ради на наведеном предмету, шаљући му СМС којима покушава да заустави или преусмјери ток тужилачкох провјера навода кривичне пријаве против њега - наводи АТВ.

Све се то налази у дисциплинској пријави коју је поступајући тужилац поднио Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета, јер је очито, како наводе, да на овакав начин предсједник Суда БиХ непримјерено користи ауторитет функције предсједника Суда, а што сасвим сигурно представља у најмању руку понашање које штети угледу судијске функције.

Фото: АТВ

Поред тога, наводи АТВ, предсједник Суда је посљедњих дана интензивирао активности и контакте са тужиоцима Тужилаштва БиХ, у циљу недозвољеног лобирања за предстојећи избор новог члана ВСТС испред Тужилаштва БиХ, покушавајући да излобира избор, њему и Осману Мехмедагићу лојалном тужиоцу, Биљане Симеуновић.

Фото: АТВ

Тим путем би, пишу, покушао преко Симеуновићеве да кроз ВСТС обезбиједи себи што већи број чланова ВСТС који би га заштитили у случају подношења дисциплинске тужбе.

Такође, покушао би, како се наводи, на исти начин да изврши опструкцију евентуалног кривичног прогона њега и директора ОБА Османа Мехмедагића Осмице, кроз евентуалне дисциплинске прогоне и кажњавање свих тужилаца Тужилаштва БиХ који би се усудили да раде на предметима против њих двојице или интереса које њих двојица представљају.