latinica  ћирилица
18/09/2020 |  12:17 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Костајница: Обиљежено 25 година од одбране западних граница Српске (ФОТО)

Полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, у Костајници је данас обиљежено 25 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије током које су у овој локалној заједници погинула три цивила.
Костајница - обиљежено 25 година одбране западних граница Републике Српске - Фото: СРНА
Костајница - обиљежено 25 година одбране западних граница Републике СрпскеФото: СРНА

Вијенце су положила општинска делегација, затим Душан Ђенадија, командант борбене групе Баљ, која је учествовала у одбрани Костајнице, те општинске Борачке организације.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је Срни да хрватске војне снаге 18. и 19. септембра 1995. године нису успјеле да уђу на територију општине Костајница, јер их је зауставила Војска Републике Српске.

- Нисмо имали војних жртава, али су погинула три цивила. Тада је на град пало око 6.000 граната и причињена је штета од 40 милиона КМ. Град је био буквално разрушен - истакао је Бундало.

Он каже да се општина Костајница опоравила и да наставља да се гради и развија.

Душан Ђенадија, командант борбене групе "Баљ", коју су чинили борци из Приједора, Костајнице, Новог Града, Козарске Дубице и хаубичке батерије, каже да је процјена била да је Костајница главни правац напада.

- Прво је почео напад на Нови Град и Козарску Дубицу. Покушали су тактички да развуку наше снаге како би ми дали у испомоћ, а овдје остали слаби. Међутим, били смо добро организовани и успјели одбранити Костајницу без војних жртава и са три цивилне жртве - појаснио је он.

Према његовим ријечима, хрватске војне снаге су у два наврата пришле територији Костајнице, али су оба пута успјешно елиминисане.

- Успјели су да пређу Уну на ушћу Стригове, међутим, војска је те снаге елиминисала и спријечила напад - присјећа се Ђенадија.

Костајница - обиљежено 25 година одбране западних граница Републике Српске (Фото: СРНА)

Он је додао да је хрватска страна моста на Уни била срушена, док дио моста који је прелазио на територију Републике Српске није одмах срушен, јер је процјена била да је тако лакше организовати одбрану.

- Међутим, они су потподили свој срушени дио моста и успјели са пјешадијом да дођу до наших ровова гдје је пар храбрих војника успјело да одбије тај напад - рекао је Ђенадија и додао да је тада један војник рањен.

Он каже да су системима везе ухватили наредбу хрватског официра, који је мислећи да је Војска Републике Српске повлачи, наредио да све ударне групе крену на мост, који је срушен у ноћи са 18. на 19. септембар по наредби команде корпуса.

Пресудну улогу у одбрани Костајнице, истиче Ђенадија, имао је народ који није напуштао своја огњишта.

- Познато је да војска баш не брани напуштене просторе, али народ је остао овдје због чега смо били мотивисани да бранимо ову територију. Сви смо били сложни - народ, војска, руководство општине, цивилна заштита, директори предузећа, свештенство. Сви смо били као један тим - рекао је Ђенадија.

У хрватској агресији на западнокрајишке општине Козарску Дубицу, Нови Град и Костајницу 18. и 19. септембра 1995. године убијено је 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије одлуком Владе Републике Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.