latinica  ћирилица
18/09/2020 |  11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Српска премијера филма "Концентриши се, баба" на LIFFE-у (ВИДЕО)

Филм “Концентриши се, баба“ босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице и са легендарном Миром Бањац у главној улози, биће премијерно приказан у Србији 27. септембра на Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије – LIFFE, у Народном позоришту Лесковац.
Мира Бањац у филму "Концентриши се, баба" (фото:sff.ba) -
Мира Бањац у филму "Концентриши се, баба" (фото:sff.ba)

Мира Бањац је о позиву да одигра ову улогу рекла: “Пјер Жалица је редитељ који се не одбија. Знала сам и његовог оца. Била сам велики пријатељ са њим јер сам имала велику референцу у Сарајеву – пет година сам била предсједница савјета МЕСС-а. Друго, од Емира Кустурице, Мирослава Ћире Мандића и даље, тамо су остали филмови иза мене, тако да нисам отишла у непознато – ја сам отишла у породицу. И нашла сам породицу на снимању“.

Легендарна глумица се осврнула и на саму улогу.

- Ова улога у филму је веома лијепа и веома захтјевна. Знам и зашто је Пјер Жалица звао мене, пошто је улога мајке која је у кревету и која треба да умре заправо улога лоше мајке. Она је једна од лоших мајки које сам играла. Ситуација приказана у филму је она која ће бити сутра у Сарајеву. Баба коју ја играм све то зна, она све то посматра и реагује. Све то што је она осјећала изнутра, ја сам морала изнијети споља. Било је захтјевно и било ми је божанствено на том снимању. Тамо ме је затекао и рођендан, направили су ми малтене свадбу, било је незаборавно. Што се тиче моје каријере - филм “Концентриши се, баба“ ми је црвено слово.

Радња филма смјештена је у Сарајево, у прољеће 1992. године, неколико дана прије избијања рата у Босни и Херцеговини. Мјесто радње је једна вила у брду недалеко од центра града у којој баба Марија (Мира Бањац) умире. Њу хвата делиријум, бунило, не препознаје саговорнике и питање је дана, ако не и сата, када ће умријети. Тако бар каже Маријин љекар Ранко њеним укућанима када дођу у посјету. Породица расута по другим градовима, републикама и државама окупља се и припрема за оно што слиједи.

Уз Миру Бањац, остатак глумачког ансамбла чине Јасна Жалица, Емир Хаџихафизбеговић, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Адмир Гламочак, Ведрана Божиновић, Џенита Имамовић Омеровић, Бранимир Поповић, Изудин Бајровић, и Дино Сарија.

Тринаесто издање ове манифестације одржаће се од 25. до 29. септембра на неколико локација у Лесковцу и онлајн. Током пет фестивалских дана, публика ће моћи да ужива у најбољим филмовима из региона насталим у посљедњој години, али и да се подсјети побједника ранијих фестивалских издања у посебном програму на онлајн платформи.