latinica  ћирилица
18/09/2020 |  11:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Шест прехрамбених производа из Хрватске продаваће се у Кини

Шест прехрамбених производа из Хрватске управо су се нашли на листи од 100 европских производа са заштићеним географским поријеклом које је Европска комисија званично објавила као производе који ће бити посебно означени и привилеговани у трговању са Кином.
Дрнишки пршут (фото:drniskiprsut) -
Дрнишки пршут (фото:drniskiprsut)

То су Барањски кулен, Далматински и дрнишки пршут, Лички кромпир, вино Дингач и Неретванска мандарина.

Како преноси Јутарњи лист, реципрочно, Европска комисија је објавила и листу 100 кинеских производа који ће бити признати и препоручени на тржишту ЕУ.

На европској листи су француски шампањац, грчки фета сир, италијански парма пршут и моцарела, ирски виски, португалски порто, а на кинеској листи њихови производи од пиринча и махунарке грахорице и поврћа које европско тржиште већ познаје.

Уговор, потписан након годину дана преговора, многе земље у ЕУ називају историјским, јер ће омогућити размјену регистрованих производа, без дилема око пласмана плагијата великих брендова.

Вијест о стављању два хрватска пршута на листу од 100 европских производа којима је олакшан приступ кинеском тржишту у Кластеру хрватског пршута виде као добар вјетар у леђа произвођачима у Хрватској који су протеклих година уложили велика средства у проширење производње управо због велике потражње за извозом.

Сматрају да ће сада и преговори које су имали са Кином, Русијом и САД око извоза пршута и других заштићених сухомеснатих производа моћи лакше да се реализују.

У Удружењу произвођача кулена наводе да су Кинези једни од највећих потрошача свињског меса у свијету и да споразум произвођачима Барањског кулена омогућава извоз на то велико тржиште.

Најављено је да ће послије званичне ратификације споразума, Удружење Барањски кулен припремити пројекте за промоцију кулена на кинеском тржишту.