latinica  ћирилица
18/09/2020 |  09:21 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Кина: У току клиничка испитивања 11 вакцина

Кина врши клиничка испитивања 11 вакцина против ковида 19, а четири су већ у трећој фази, изјавио је кинески министар за науку и технологију Ванг Џанг.

Он је на форуму у Џунггуанцуену, у Пекингу, рекао да су кинески истраживачи усредсређени на пет врста вакцина одједном - рекомбинантну вакцину подјединица протеина, инактивирану вакцину, вакцину засновану на аденовирусном вектору, вакцину на бази нуклеинске киселине и живу ослабљену вакцину против грипа.

- Епидемија ковид 19 наставља да се шири у цијелом свијету и још није потпуно стављена под контролу. Са доласком јесени и зиме, и даље постоји могућност да се врати у првобитно стање - упозорио је Ванг.

Ванг је истакао да је ситуација у вези са спречавањем и контролом епидемије и даље озбиљна.

Према ријечима Ванга, вирус не познаје границе и потребно је да се удруже снаге, да се међусобно пружају помоћ и подршка како би се заједнички превазишле потешкоће, јавио је "Спутњик".

На једној од вакцина ради Кинеска државна група "Бајотек", која је раније овог мјесеца саопштила да у трећој фази тестирања учествује око 50.000 људи из више земаља, док на другој вакцини ради компанија "Синовак" и спроводи тестирање у неколико земаља, укључујући Уједињене Арапске Емирате, Бразил и Индонезију.