latinica  ћирилица
18/09/2020 |  09:12 | Аутор: СРНА

Дрецун: Приштина жели да нас изигра, Лајчак прихвата ту игру

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорио је да Приштина жели да изигра Београд у преговорима и да наметне став по којем може да се разговора само о "међусобном признавању", те нагласио да је чудно што специјални представник ЕУ за преговоре Мирослав Лајчак прихвата ту игру Приштине.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун је, у вези са јучерашњим разговорима у Бриселу, рекао да Приштина не жели да разговара о Заједници српских општина, те да Лајчак попушта под притиском Приштине и покушава да иде неким другим путем који неће довести до постизање споразума.

- Српска делегација је повукла добар потез којим је предупредила ту политичку игру и рекла - ту мора да се постигне договор о ЗСО и да се договоримо прецизно када ће Заједница бити формирана, иначе нема напретка - рекао је Дрецун за РТС.

Он је указао да тактика Приштине, када је ријеч о ЗСО, иде у два правца.

- Једно је да кажу да то није у складу са уставом, иако су прихватили споразум. Са друге стране, Тачи уводи у причу паралелу са Републиком Српском. ЗСО није замишљена да буде друга Република Српска, већ као као недостајући механизам за опстанак српског народа и његов развој - рекао је Дрецун.

Он је напоменуо да Заједница српских општина не би била потребна да су Срби били грађани равноправни са Албанцима.

- Чудно је што Лајчак прихвата ту игру Приштине - поновио је Дрецун, уз констатацију да је Лајчак "експонент њемачке политике".