latinica  ћирилица
17/09/2020 |  19:40 | Аутор: sputniknews.com

Приштина одбила разговор о Заједници српских општина

У Бриселу су завршени техничко-експертски разговори о нормализацији односа Београда и Приштине.
Ђурић, Лајчак и Хулени (фото: twitter.com/MiroslavLajcak) -
Ђурић, Лајчак и Хулени (фото: twitter.com/MiroslavLajcak)

Делегација Београда је инсистирала да се отвори тема Заједнице српских општина, што је приштинска страна, како је изјавио Скендер Хисени, "категорички одбила".

- О тој теми се уопште није разговарало. Наравно, српска страна је покушала да отвори ту тему, али смо ми категорички одбили - изјавио је у Бриселу Скендер Хисени, координатор Приштине за дијалог са Београдом.

Он је рекао да је током разговора о спољном дугу Приштина подржавала принцип међународног права и, како је казао, преговора са Србијом као са независном државом, објавила је приштинска Газета експрес“

- Не постоји могућност да разговарамо о овим темама на било ком другом нивоу - рекао је Хисени.

Он је додао да је Арбитражни суд рејшење што се тиче потраживања финансијске природе Београда, а у вези са дуговима који су узети у вријеме бивше Југославије.

- Косово може да прихвати да плати зајмове који су уложени на његовој територији - рекао је Хисени.

Ђурић: ЗСО императив за наставак дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је делегација Београда у Бриселу инсистирала на Заједници српских општина, као првој теми разговора, што је наишло на противљење представника Приштине, који, истиче, нису дошли спремни ни за разговор о ЗСО, а ни превише спремни за разговор о имовини.

Ђурић указује да то што атмосфера током разговора није била најсјајнија не значи да ће Србија одустати од ЗСО, која је обећана прије седам и по година.

- Морамо да инсистирамо на томе. Очекујемо снажне поруке од свих чланица ЕУ као притисак на Приштину да формира ЗСО, што је императив за наставак дијалога - нагласио је Ђурић у изјави новинарима.

Ђурић, који предводи делегацију Београда у техничко-експертским разговорима о нормализацији односа са Приштином у Бриселу, наводи и да је то и питање интегритета ЕУ и дијалога уопште.

​- Имали смо не претјерану рационалну, жучну и емотивну дискусију у којој су представници Пришине покушали да је одведу 13 вијекова уназад и Србију представе као колонизатора, који је окупирао не само КиМ, већ и Топлицу и да ирационалним, историјски нетачним информацијама скрену с теме - рекао је Ђурић.

Делегација Београда је, каже, одговорила рационалним приступом и непристајањем да тема ЗСО буде било скинута са дневног реда, било преименована на неадекватан начин који не би одражавао статусно неутралну форму разговора, пренио је Тањуг.

- Не пада нам на памет да разговоре о ЗСО претворимо у разговоре о положају националних мањина, нити ћемо пристати да српски народ буде третиран на КиМ као национална мањина. Нема напретка у разговорима док ЗСО не буде спроведена у потпуности, онако како је договорено 2013. и 2015. године - рекао је Ђурић.