latinica  ћирилица
17/09/2020 |  19:29 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Кошарац и Сатлер разговарали о извозу црвеног меса у ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером о могућности извоза црвеног меса из БиХ у ЕУ.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Сатлер је поздравио испуњавање упитника за извоз црвеног меса у ЕУ, а којег је Европска комисија доставила БиХ прије двије године, те истакао да је то добар почетак за даље активности, саопштено је из Министарства спољне трговине и еконоских односа.

Он је Кошарца информисао да је Европска комисија доставила 14 додатних питања у вези са извозом црвеног меса, те изразио очекивање да ће надлежне институције у БиХ у што скоријем року доставити адекватне одговоре.

Кошарац је изразио наду да ће и институције ЕУ бити агилне, након што БиХ одговори на додатна питања из упитника за извоз црвеног меса.

Саговорници су размијенили мишљења и о могућности извоза конзумних јаја из БиХ на тржиште ЕУ, а на састанку је истакнуто да је потребно побољшати реализацију плана контроле салмонеле за БиХ.

Кошарац је најавио да ће у наредном периоду одржати састанак са надлежним институцијама из Републике Српске и Федерације БиХ како би се разговарало о службеним контролама с циљем ефикасног рјешавања овог проблема.

Сатлер је нагласио важност скорог усвајања стратешког оквира за туризам, као једног од највише погођених сектора усљед посљедица пандемије вируса корона.

Састанку је присуствовао и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба.

Данашњи састанак у згради Делегације ЕУ у БиХ услиједио је након што је 7. септембра Канцеларија за ветернарство БиХ у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа доставила Европској комисији одговор на упитник о извозу црвеног меса из БиХ у ЕУ.