latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:16 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Слободна зона захваљујући одговорној политици Градске управе у Требињу (ВИДЕО)

У Требињу је току израда елабората за будућу слободну зону. Требало би да буде смјештена поред западне обилазнице, у близини Града сунца и будућег аеродрома.
Требиње - Кошарац - Ћурић - Фото: СРНА
Требиње - Кошарац - ЋурићФото: СРНА

Уз најављени аеродром и Клинички центар, на локалитету поред западне обилазнице, Требиње би требало да добије и слободну трговачку зону, прву у Српској. Биће то од великог значаја за цијелу регију.

- Близина луке Плоче и аеродром су предности да дођу озбиљније компаније - рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

- Ово је одговорна политика Градске управе и градоначелника. То је најбољи подговор за све привреднике не само у Републици Српској, него и у региону - поручио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

На заштити домаће производње, у вријеме смањеног обима рада привреде, треба да се ангажују ентитетска и министарства на нивоу БиХ. Кључна је и сарадња ентитетских привредних комора и Спољнотрговинске коморе БиХ.

- У сваком случају, ми то морамо радити, из много разлога, јер је ово вријеме кризе показало да морамо тражити ослонац у домаћим ресурсима и домаћој производњи - изјавио је предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић.

- Слободна зона даје велике могућности, не само Требињу, него и сурадњи са сусједним земљама, и посебно нашим извозницима - рекао је предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.

Оно на чему треба радити јесте промоција домаћих производа и избалансирани начин уласка страних инвестиција у БиХ.

- Мислим да се мјере заштите домаће производње могу исказати кроз адекватно преговарање приликом склапања међународних уговора, с једне стране, и дати подршку свим напорима што раде ентитети и ентитетске Владе, када су у питању подстицајна средства - рекао је Кошарац.

Један од елемената заштите домаће производње јесу и нова тржишта.

Посебно треба инсистирати на заступљености домаћих брендова на полицама домаћих трговачких ланаца, истакнуто је у Требињу.