latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:13 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Селективна правда на дјелу; У Сокоцу хапшења због наводних ратних злочина (ВИДЕО)

СИПА је на подручју Сокоца и у Сарајеву ухапсила девет Срба због сумње да су у септембру 1992. године у мјесту Новосеоци, починили ратни злочин над Бошњацима.

Тужилаштво БиХ сумњичи их за индивидуалну и командну одговорност.

На сваки позив истражних органа уредно су се одазивали, због чега саборци и општинско руководство оштро осуђују акцију СИПЕ која је узнемирила породице и све грађане.

Упозоравају на селективан рад правосуђа, али и да су сумње Тужилаштва засноване на лажним изјавама и свједоцима.

Слободе су лишени Милан Тупајић бивши предсједник Кризног штаба општине, Радомир Обрадовић ратни командир полицијске станице Соколац, Момчило Пајић бивши командир војне полиције Друге романијске моторизиване бригаде и његов замјеник Алекса Гордић, те припадници Војске Републике Српске Миладин и Жељко Гашевић, Момир и Бранислав Кезуновић и Јадранко Шука.

- Осумњичени се терете да су у мјесецу септембру 1992. године у оквиру широког и систематског напада на цивилно становништво бошњачке националности испланирали, организовали и учествовали у убиству 44 цивила бошњачке националности из села Новосеоци у општини Соколац и прогон цивилног становништва са наведног подручја - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић. 

Индивидуална и командна одговорност; саучесништво; подстрекавање; помагање кривична су дјела која Тужилаштво приписује ухапшенима. Саборци тврде, на основу лажних изјава. И лажних свједока. Не споре да се злочин десио.

Казну за починиоце прижељкују, али тврде - кривце тужиоци не траже на правој адреси.

Дуго већ Соколац "бруји" о подвалама и смицалицама раније за злочин у Новосеоцима главноосумњичених, који су "преко ноћи" постали главни "свједоци" Тужилаштва.

- Недопустиво је да злочинац одговоран дође и нагоди се нешто са Тужилаштвом. Ево, ти се нагодио, значи убио си 40 људи, нагодио се, ти си слободан, а неко ко апсолутно није одговоран да лежи - изјавио је Жељко Лалић из Борачке организације.

- Нисмо ми против тога да свако ко је починио ратни злочин одговара, али ко ће одговарати за хиљаде сарајевских Срба који су убијени и протјерани из Сарајева? Огорчени смо на припаднике СИПЕ који су на бруталан начин упадали у куће наших грађана и на бруталан начин их хапсили испред њихових породица. Постављамо питање уколико буду ослобођени и не буду осуђени, ко ће одговарати за све трауме које су претрпјеле њихове породице? - упитао је Милан Јоловић бивши командант специјалне јединице ВРС "Вукови са Дрине".

Сокочани узнемирени. Питају – да ли у БиХ још важи "правда" из деведесетих година прошлог вијека коју креирају један или два фантомска "свједока"? И да ли ће се на листи за "одстрел" таквих свједока наћи и они који у Новосеоце никада крочили нису?

Брине их и "театрална" акција СИПЕ. Да је била беспотребна доказ је и Момчило Пајић који је слободе лишен у правосудном комплексу, гдје је на позив тужиоца својевољно стигао.

Бивши саборци и суграђани апелују на све надлежне званичнике Републике Српске и српске представнике у заједничким институцијама да пруже правну и сваку другу помоћ ухапшенима у доказивању истине.

Апелу се већ одазвала Републичка Борачка организација и локална власт.

- Ми ћемо пружити сваку помоћ породицама и лицима која су приведена кад је у питању посебна правна помоћ, ја сам обавијестио веће нивое власти у Републици Српској јутрос директно о овим дешавањима - поручио је Милован Бјелица начелник општине Соколац.

И док из БОРС поручују како је бесмислено оптуживати и хапсити велики број Срба на основу лажних изјава свједока, само како би параисторичари Републику Српску приказали као наводну геноцидну творевину, девет Сокочана лишених слободе, дан су провели у просторијама СИПЕ.

У року од 24 часа би требало да буду предати у надлежност Тужилаштва БиХ које има исто толико времена да евентуално предложи притвор или ухапшене пусти на слободу.