latinica  ћирилица
16/09/2020 |  16:57 | Аутор: СРНА

Зехофер брани одлуку о пријему избјеглих

Њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер данас је стао у одбрану Берлина да преузме 1.553 избјеглице из кампова у Грчкој, наводећи да би његова земља могла бити поносна на своју улогу у европској мигрантској кризи.

Њемачка је јуче објавила да ће преузети 408 породица, углавном дјецу и њихове родитеље након што је у пожару уништен пренасељени избјеглички камп Морија на острву Лезбос.

Међутим, ова одлука је наишла на критике, посебно партије крајње деснице Алтернатива за Њемачку /АФД/.

Зехофер је у обраћању посланицима њемачког парламента истакао да се посљедњи потез администрације не може поредити по обиму јер је за разлику од 2015. године када је примљено више од милион избјеглих Њемачка сада знала кога преузима, те да су сви предали захтјеве за азил.

Према његовим ријечима, укупан број азиланата примљених у Њемачку ове године неће прећи 100.000.

Одлука да се приме азиланти услиједила је након притиска регионалних политичара који су навели да су њихови градови и региони спремни да преузму избјегле, те активиста који су протестовали испред парламентом под слоганом "Имамо простор".

Њемачка администрација се још нада да ће преговорима доћи до рјешења на европском нивоу према којем ће избјеглице моћи бити распоређене широм ЕУ.

Зехофер је додао да је он једини министар унутрашњих послова у Европи који је изнио приједлог за рјешење проблема и да Њемачка може бити поносна.

Према посљедњим резултатима анкета, Њемачка је подијељена по овом питању.

- Око 47 одсто испитаних жели да преузме избјегле из Морије, 39 одсто је против - резултати су анкете агенције "ЈуГов", за магазин "Велт".