latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:33 | Аутор: СРНА

ВСТС: Именована 24 носиоца правосудних функција

Високи судски и тужилачки савјет БиХ донио је данас одлуку о именовању 24 носиоца правосудних функција у БиХ, који ће на дужност ступити 15. октобра.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

На нивоу Републике Српске на функцију замјеника главног тужиоца Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево именована је Халида Врабац, саопштено је из ВСТС БиХ.

На нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/ за судију Врховног суда ФБиХ именована је Санела Ковач Грабоњић, за судије Кантоналног суда у Сарајеву именовани су Анабела Богдан Крстовић, Самра Акова и Мелика Муртезић, док је за судију Кантоналног суда у Мостару именована Ерна Филиповић.

За судије Општинског суда у Сарајеву имановани су Мурис Сакић, Адела Бејтовић Јанушић, Милица Лучић, Ненад Бандука, Нермина Куленовић, Едина Кршлак, Драган Мирјанић, Предраг Скоко, Армина Мушиновић, Азра Кривић, Мирсад Карахметовић и Анел Трумић.

На данашњој сједници за судију Општинског суда у Санском Мосту именована је Зерина Пашагић, а за судију Општинског суда у Сребренику Сенад Дестановић.

За тужиоце Тужилаштва Унско-санског кантона именовани су Иван Мацура, Берина Кебић и Саша Проле.

ВСТС је донио одлуку о именовању судије Основног суда у Вишеграду Дане Плећић за вршиоца дужности предсједника Основног суда у Вишеграду од 30. септембра.

При доношењу одлуке о именовању, ВСТС је узео у обзир критеријуме попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, способности да непристрасно, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обавља дужности у оквиру функције за коју се пријављује, као и односа са радним колегама, понашања ван посла и професионалне непристрасности.

При именовању ВСТС примјењује одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерна заступљеност полова.