latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:10 | Аутор: СРНА

Брејвик затражио условно ослобађање

Норвешки ултрадесничарски екстремиста Андерс Беринг Брејвик, који је 2011. године убио 77 људи, пријавио се за условно пуштање на слободу, изјавио је данас његов адвокат.

Брејвик планира да поднесе нову тужбу против норвешке државе због услова под којима борави у затвору, гдје је одвојен од осталих затвореника, рекао је адвокат Ојстеин Сторвик, пренио је АФП.

Брејвик је у јулу 2011. године, обучен као полицајац, убио из ватреног оружја 69 људи у омладинском кампу Лабуристичке странке на острву Утоја, а претходно је активирао бомбу испред зграде парламента у Ослу и усмртио осам људи.

Суд га је 2012. године осудио на 21 годину затвора, а казна може бити продужена на неодређен период.

- У његово име сам послао захтјев за условно ослобађање. Он има право на законско разматрање условног пуштања на крају минималног периода, а у овом случају то је десет година. То право имају сви осуђеници и он жели да га искористи - рекао је адвокат.

Брејвик је и раније тужио норвешку државу јер се у затвору налази у изолацији, што, према његовом мишљењу, представља кршење Европске конвенције о људским правима и "нехуман" и "деградирајући" третман.

Након што је 2016. године освојио дјелимичну правну побједу, од тада су га одбијали вишестепени норвешки судови и Европски суд за људска права.

Брејвик у затвору Скијен има три ћелије од по десет метара квадратних са погледом напоље и може да се бави рекреацијом, игра видео игрице и гледа телевизију.