latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:17 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Нова улагања Владе Српске у Бијељину

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је током посјете Бијељини да овај, други по величини град у Српској, има предузетнички дух и да се од руралне средине развио до регионалног центра који има велику подршку Републике за даљи напредак.
Голићева и Поповић у Бијељини - Фото: СРНА
Голићева и Поповић у БијељиниФото: СРНА

Након састанка Голићеве, министра саобраћаја и веза Ђорђа Поповића и правобраниоца Републике Српске Милимира Говедарице са градоначелником Мићом Мићићем најављена су нова улагања Владе Српске у Бијељину, адаптација зграде урбанизма која је објекат под заштитом државе, као и 400.000 КМ за уређење највеће школе "Кнез Иво од Семберије", друге по величини у Срској, по стандардима енергетске ефикасности.

- Влада је, у функцију Скупштине акционара, пренијела на локалну заједницу акције предузећа `Град` које има велике могућности развоја, што омогућава и наставак развоја пословних зона које значе и ново запошљавање, јер морамо стварати амбијент да се наши млади људи школују, запошљавају и остају да живе у Српској - истакла је Голићева.

Она је навела да Влада Републике Српске, али Влада Србије, улажу у Бијељини у бројне велике инфраструктурне пројекте важне за даљи развој, од којих су најзначајнији изградња ауто-пута и гасификација, што је пројекат вриједан 20 милиона КМ у оквиру којег је изграђено 320 километара примарне и секундарне мреже.

- Изградња моста на Рачи много ће значити за развој и Бијељине и цијеле Републике, јер без инфраструктуре нема развоја - додала је Голићева и истакла да сви у Српској треба да заједно раде на јачању и развоју Републике.

О изградњи ауто-пута је након састанка говорио министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић, наводећи да је сарадња ресорног министарства и града Бијељина знатно интензивирана на реализацији овог најважнијег инфраструктурног пројекта за Републику Српску и да је за дионицу од Раче експропријација земљишта приведена крају.

- Захваљујући сарадњи са ресорним министарством, Бијељина је правовремено добила обилазницу око града, многа савремена инфраструктурна рјешења, саниране су посљедице катастрофалне поплаве из 2014. године, а новијег је датума пренос права својине на земљишту бивше жељезничке станице гдје се гради модерна аутобуска станица, као и пренос права својине који је приведен крају, а односи се на 63.000 метара квадратних бивше жељезничке пруге Шид-Бијељина, гдје се гради модерна саобраћајница, будућа алеја - најавио је Поповић.

Према ријечима министра, Бијељина у погледу урбанистичких и саобраћајних рјешења постаје европски град, гдје се размишља и еколошки освијештено.

-Бијељина постаје примјер како треба да сарађује локална власт са својом Републиком - закључио је Поповић.

Градоначелник Мићић је након састанка изјавио да је, захваљујући одлукама Владе Републике Српске, у Бијељини у току реализација много пројеката за бољи живот грађана, од којих су највећи ауто-пут, гасификација, подизање индустријских зона за привлачење инвеститора и ново запошљавање, изградња нове улице и кружног тока дуж некадашње пруге до модерне аутобуске станице која се измијешта из центра града, а нови пројекти су адаптација зграде урбанизма у урбаном дијелу Бијељине и највеће школе "Кнез Иво од Семебрије" по стандардима енергетске ефикасности.

- Најзначајнији пројекат је изградња ауто-пута од моста на граничном прелазу Рача до Бијељине и даље ка Брчком и Бањалуци која тече ужурбано, парцелација и уговори око експропријације земљишта је практично завршена - истакао је Мићић и додао да су од 438 предмета у овом процесу 403 већ правоснажни.

Градоначелник је навео да је одлуком Владе Српске предузеће "Град" враћено у власништво локалне заједнице и да ће и то поспјешити наставак развој пословних зона, као и отварање слободних зона.

- Данас смо добили правоснажно рјешење о преносу власништва са Републике на град Бијељину на 6,3 хектара земљишта дуж старе жељезничке пруге, гдје ће се градити нова улица дуга два километра, са кружним током испред зграде факултета, бициклистичком и пјешачком стазом и дрворедом, све до нове аутобуске станице - рекао је Мићић.