latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:15 ⇒ 17:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршен мозаик у Храму Светог Саве на чак 15.000 квадрата (ФОТО/ВИДЕО)

У Храму Светог Саве и око тог сакралног објекта радови су у завршној фази, а мозаик који се простире на површини око 15.000 квадратних метара, по чему је Храм јединствен у православном свијету, а можда и у свим сакралним објектима, завршен је.
Мозаик у Храму Светог Саве (фото:RADE PRELIĆ/TANJUG) -
Мозаик у Храму Светог Саве (фото:RADE PRELIĆ/TANJUG)

Мозаик који је екипа Танјуга данас ексклузивно снимила у једном од највећих православних храмова, рађен је у техници која се примјењује у Русији посљедњих 15 година, а како каже старешина Храма владика Стефан, сматра се да је та техника боља од најпознатијег венецијанског мозаика.

Завршни радови у Храму Светог Саве (TANJUG/RADE PRELIC)

- За ту технику Руси тврде, сматрам са правом, да је боља зато што се прави од природних боја и стакла и печењем тог стакла на високим температурама добија се идеална одређена боја која је потребна за сам мозаик и будућу икону - рекао је владика Стефан.

И по техници у којој се ради, мозаик је јединствен, а оно што је за потпуни доживљај величанствености мозаика потребно, јесте адекватна расвјета.

- Мозаик је и сада лијеп, али његову љепоту у потпуности ћемо моћи да сагледамо тек када расвјета која се тренутно уграђује, буде готова - испричао је владика.

Завршни радови у Храму Светог Саве (TANJUG/RADE PRELIC)

У завршној фази радова су и три иконостаса, олтар у којем се тренутно ради под, а у којем је икона Исуса Христа са распоном руку већим од 17 метара, што такође Храм чини посебним.

У Храму има три олтара, од којих је главни посвећен Светом Сави, а десно од улаза налази се олтар посвећен Ермилу и Стратонику, првим хришћанским мученицима на територији Београда, док је трећи олтар посвећен Деспоту Стефану Лазаревићу који је Београд учино престоницом.

Завршни радови у Храму Светог Саве (TANJUG/RADE PRELIC)

Радове су синоћ заједно са свештенством Храма обишли патријарх Иринеј, чланови Синода СПЦ и представници државе задужени за грађевински дио, а како је навео владика Стефан сви су заједно сагласни да ће до краја октобра унутрашњост Храма бити у потпуности завршена.