latinica  ћирилица
16/09/2020 |  13:33 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Оптужница против Петровића због пријетњи Тадићевој и Вигемарку

Тужилаштво БиХ саопштило је да је подигло оптужницу против Ранка Петровића из Тузле због угрожавање особа под међународном правном заштитом и напада на службену особу институција БиХ у вршењу послова безбједности.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

У саопштењу се додаје да се оптужница односи на пријетње нападом на живот и сигурност некадашњег шефа Мисије ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка и главног тужиоца БиХ Гордане Тадић.

Оптужница терети Петровића да је током марта прошле године путем изјава на интернет порталу упутио озбиљне пријетње за живот особе под међународном правном заштитом Вигемарка, као и да је упутио озбиљне пријетње Тадићевој, која се налази под 24-часовном полицијском заштитом, позивајући на њено убиство, што је код њих изазвало озбиљан страх и узнемиреност, као и узнемирење јавности.

Оптужени се терети да је угрозио особу под међународном правном заштитом, озбиљном пријетњом да ће напасти на њен живот као и озбиљно пријетио да ће напасти службену особу у институцијама БиХ, чиме је починио кривично дјело-угрожавање особа под међународноправном заштитом и напад на службену особу у вршењу послова сигурности, откривању или лишењу слободе починиоца кривичног дјела.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.