latinica  ћирилица
16/09/2020 |  13:16 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Слободна зона захваљујући одговорној политици Градске управе у Требињу

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је у Требињу да активности на успостављању слободне зоне у овом граду говоре о одговорној политици Градске управе и градоначелника, те истакао да је то најбољи одговор за све привреднике из цијеле БиХ.
Требиње - Кошарац - Ћурић - Фото: СРНА
Требиње - Кошарац - ЋурићФото: СРНА

- Треба истаћи компаративну предност Требиња из аспекта инфраструктуре и близине луке Плоче, луке Бар и потенцијалне изградње аеродрома, што ће сигурно учинити ову слободну зону атрактивном, као и Требиње мјестом за живот - рекао је Кошарац.

Он је изразио задовољство због спремности коморског система да буде партнер граду Требињу, те истакао да постоји и потпуна координација активности између Министарства спољне трговине и економских односа и надлежног министарства у Влади Српске.

- Веома је важно да и Република Српска донесе закон о слободним зонама. Сада постоје четири слободне зоне у Федерацији БиХ -  нагласио је Кошарац.

Он је додао да је једна од задатих активности координисана заједничка посјета слободној зони лука Плоче, јер се вјерује да Градска управа ту може доћи до нових искустава у контексту формирања слободне зоне.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је у току изградња елабората и изразио наду да ће прва слободна зона у Републици Српској бити управо у Требињу.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да ова комора подржава, не само израду елабората, већ и довођење до краја израде принципа и рада слободних зона, које су велики потенцијал за производњу, али и извоз робе из БиХ.

- Ми ћемо дати све наше капацитете, стручне, правне тимове, људе који ће помоћи израду овакве слободне зоне, не само елабората, и у сарадњи са сусједним земљама обезбиједити како посјете, тако и све што је потребно да граница што боље функционише у том контексту - истакао је Вуковић.

Предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић рекао је да је веома значајно имати још једну слободну зону на територији БиХ, јер то појачава слику спремности земље да прихвати инвеститоре.