latinica  ћирилица
16/09/2020 |  12:53 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Састанак без договора, Изетбеговић тражи именовање федералне владе

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић поручио је након састанка са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем да је прво потребно имплементирати изборне резултате, који су на чекању двије године, а тек онда разговарати о измјенама Изборног закона које су предвиђене мостарским споразумом.
Драган Човић и Бакир Изетбеговић - Фото: klix.ba
Драган Човић и Бакир ИзетбеговићФото: klix.ba

- Евентуални договор би значио стабилан баланс два принципа и стабилну БиХ. СДА и ХДЗ БиХ могу само осмислити модел рјешења, прихватити га морају двије трећине посланика у Представничком дому и делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ - рекао је Изетбеговић.

Он је напоменуо да га прије тога морају прихватити ДФ и СББ, као и да је у ове преговоре кренуо у договору са лидерима тих странака Жељком Комшићем и Фахрудином Радончићем.

- СДА ће инсистирати на примјени Устава БиХ. Народи у БиХ имају право да буду заштићени и штите витални национални интерес. Њихови представници немају право рушити све што представнички домови усвоје, а то се у ФБиХ претворило у терор мањине над већином. Спор у Мостару је изгледао нерјешив па је ријешен, као и спор Грчке и Македоније - прокоментарисао је Изетбеговић.

Он је нагласио да озбиљан наставак разговора СДА и ХДЗ-а БиХ није реално очекивати док се не имплементирају резултати избора из 2018. године.

- Двије године смо без нове власти у ФБиХ и без попуњеног Уставног суда ФБиХ. На томе инстистира СДА. То треба урадити прије локалних избора. То што се двије године не имплементирају резултати на нивоу ФБиХ обесмишљује саме изборе. Чему избори ако их нећемо имплементирати? Не може мањина поништавати вољу већине у парламенту. Ако се то договоримо, ми ћемо изнаћи рјешење да и они буду задовољни - додао је лидер СДА.

На питање да ли то значи да неће бити нових разговора док се не формира федерална влада, Изетбеговић је одговорио потврдно.

Он је нагласио да мостарски споразум важи и даље, али да важи и закон који каже да се морају имплементирати избори.

- То чекамо двије године. Не можемо уцијењени чекати - поручио је Изетбеговић.