latinica  ћирилица
16/09/2020 |  12:01 ⇒ 19:20 | Аутор: СРНА

Комеморација поводом смрти доктора Пекије (ФОТО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске одржана је комеморација за љекара Марка Пекију који је преминуо од посљедица вируса корона.
Комеморација-Марко Пекија - Фото: РТРС
Комеморација-Марко ПекијаФото: РТРС

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је на комеморацији да је та здравствена установа изгубила људску, стручну и љекарску громаду.

Ђајић је навео да је одлазак Пекије, који је преминуо након више од мјесец дана борбе са вирусом корона, велики губитак за УКЦ јер је за кратак период оставио велики траг професионалца, те још једном апеловао на све да се придржавају мјера заштите јер ковид 19 није измишљена прича.

Он је нагласио да је при првом сусрету са Марком Пекијом, љекаром Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а, схватио да је ријеч о поштеном човјеку, у чијим је очима видио жељу за животом, духовношћу и коректношћу.

Ђајић је навео да је тешко пронаћи ријечи којима се може исказати туга запослених у УКЦ-у, који су се, иако су знали да је ријеч о тешком обољењу, до посљедњег тренутка надали да ће се Марко вратити и наставити тамо гдје је почео.

- Само могу рећи да не смијемо заборавити нашег Марка, ни као човјека, ни као љекара, и да кажем породици да ћемо бити уз њих, да су наша врата отворена за све њихове потребе, захтјеве и дилеме, нарочито за мајку, супругу, дјецу, и жеља нам је да трудноћа лијепо заврши - истакао је Ђајић, обраћајући се на комеморацији у УКЦ-у.

Начелник Клинике за интензивну медицину за нехируршке гране УКЦ Пеђа Ковачевић рекао је да је Марко Пекија био пожртвован љекар.

- Од првог дана је учествовао у лијечењу критично обољелих, који су имали вирус корона и којима је живот зависио о респиратору. Од 21. марта је наш Марко учествовао у лијечењу најтежих пацијената који су имали запаљење плућа узроковано вирусом корона - навео је Ковачевић.

Он је истакао да је Пекија у очима имао невјероватан живот, те да је током периода док је био јако болестан вјеровао да ће оздравити.

- Његов поглед је уливао оптимизам, не само њему, него и нама који смо га лијечили - рекао је Ковачевић и захвалио колегама у Љубљани који су прихватили Пекију, лијечили га, бринули о њему.

Комеморација поводм смрти доктора Пекије (Фото: РТРС)

Љекар Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Марко Пекија преминуо је 13. септембра у 37. години након више од мјесец дана борбе са вирусом корона. Радио је на Клиници интензивне медицине, збрињавајући најкритичније пацијенте и спасавајући бројне животе.

Марко Пекија рођен је 8. септембра 1983. године у Бањалуци, а Медицински факултет у Бањалуци завршио је 2013. године и стекао звање доктора медицине.

Након факултета, професионалну каријеру започео је у Дому здравља Приједор 2013. године, да би 1. марта 2019. године засновао радни однос на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а, гдје је добио специјализацију из области пулмологије.

Био је ожењен и отац двоје дјеце.

Марко Пекија биће сахрањен данас у 13.00 часова на Градском гробљу Пашинац у Приједору.