latinica  ћирилица
16/09/2020 |  11:53 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Тепавчевић: Неће бити санкција за грађане од 18. септембра

Члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да неће бити санкција за оне који се не врате са одмора из околних земаља у Србију до петка, 18. септембра од када је најављен надзор над њима.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

Она каже да циљ надзора није да се кажњавају грађани, већ је ријеч о упозорењу "за њихово добро" како би се пратило њихово здравствено стање и како не би дошло до драстичног скока броја заражених.

Тепавчевићева је рекла за Телевизју "Прва" да се тиме жели скренути пажња грађанима на које симптоме да обрате пажњу и коме да се јаве како би се брзо спровело лијечење.

Она је напоменула да и боравак у неком од туристичких мјеста у Србији представља ризик, али да је по епидемилошким подацима много већи у неким оклоним државама.

- Када смо у претходне две седмице сагледали какав је био ризик, 20 пута је већа вероватноћа заразе у некој из околних земаља - рекла је Тепавчевићева.

Она је навела да у Србији нема нових жаришта, те да су "појединачна искакања у броју заражених уобичајна за епидемије".

- Ако један дан имамо 100, а други дан 20 новозаражених, не може се рећи да је ситуација пет пута боља - рекла је Тепавчевићева.