latinica  ћирилица
16/09/2020 |  09:07 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Додик: Крајишнику припада истакнуто мјесто у историји Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да првом предсједнику Народне скупштине Републике Српске и првом послијератном српском члану Предсједништва БиХ Момчилу Крајишнику припада једно од најистанутијих мјеста у историји Републике Српске.

- Напустио нас је Момчило Крајишник. Република Српска му дугује захвалност као једном од кључних стваралаца наше државе. Заједно са плејадом посланика Скупштине српског народа у БиХ створио је темеље Српске и упорно радио на томе да она на крају добије међународну верификацију и надлежности које су преточене и изворни Дејтонски споразум - написао је Додик у ауторском тексту за Глас Српске.

Додик напомиње да је Крајишник ову борбу, на њему специфичан начин, наставио по окончању рата у БиХ на функцији српског члана Предсједништва БиХ.

- Он је ту функцију обављао мудро, али и срчано и увео у праксу инструменте који и мени данас на мјесту српског члана Предсједништва БиХ омогућавају да се свакодневно борим за очување самосталности и равноправности Српске у оквиру дејтонске БиХ и изнад свега слободе нашег народа у овим неблагонаклоним временима - истакао је Додик.

Он наводи да је Крајишник, на сваком мјесту на којем је радио током цијелог живота, показивао колико је дубоко везан за коријене српског народа утемељене у православљу, српској култури, ћириличном писму и српском језику.

- У свакој тешкој прилици био је мудар и тврд преговарач, а често је знао да збуни своје противнике езоповским језиком као што је чинио наш Петар Кочић. Момчило Крајишник је почетком деведесетих успио да на страну покрета српског народа у БиХ доведе такозване грађанске Србе. Био сам ту и ја и моји пријатељи из реформиста. То је значило прекретницу у коначном мобилисању Срба да већина нас стане под један кров у одбрану живота и слободе нашег народа - подсјетио је Додик.

Он је наглашава да Крајишник није био ни у најтежим тренуцима протеклих година, па и док је робовао у хашком казамату, опсједнут мржњом и нетолеранцијом према друга два народа у БиХ, нити према било које обичном човјеку.

- То знају они који то желе да знају. Његовој великој породици, брату Мирку и дјеци изражавам најдубље и најискреније саучешће. Када се вратио са неправичне робије у шали је говорио да је био на службеном путу. Сигуран сам да би и сада казао да одлази на само још један службени пут. Нека му је вјечна слава и покој души! - написао је Додик.