X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
16/09/2020 |  08:13 ⇒ 11:56 | Извор: Глас Српске

Кесић: Палмер види само српски национализам

Америчка спољна политика у вријеме Доналда Трампа направила је велики заокрет, али има примјера као што је Метју Палмер чије изјаве потврђују да национализам види само код Срба, истакао је у разговору за Глас Српске шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Коментаришући боравак специјалног америчког изасланика за западни Балкан Метјуа Палмера у Сарајеву и поруке које је том приликом упутио, нагласио је да је већина тога већ виђена.

- Палмерова посјета је услиједила након вашингтонског споразума између Београда и Приштине и очигледно је да су се Стејт департмент и Палмер нашли на периферији. Било је мало чудно да се нашао у Бриселу и да није био укључен у преговоре у Вашингтону. Постоје индикације подјела у погледу не само на ситуацију на Косову и Метохији, већ и генерално када је ријеч о спољној политици Америке између Бијеле куће и Стејт департмента. Његова посјета БиХ је симболична. Прво, да се покаже да су САД укључене у процесе на Балкану, те да покушава да охрабрује снаге које вуку политику према старим циљевима политике САД - глобалистичкој перцепцији према којој сви на Балкану треба да се одрекну национализма. Према ономе што чујемо од Палмера, видимо да то само препознаје међу Србима, а међу другим народима се налази у ситуацији да то и потпаљује - каже Кесић.

Истиче да Палмер често прећути нешто што је свима јасно.

- На пример, око национализма СДА, неких потеза који су усмјерени на централизацију БиХ. То што прећути и усмјерава критику на Бањалуку, охрабрује национализме других и не помаже да се рјешавају кључни проблеми на које би била стављена тачка кад би Стејт департмент имао равноправнији приступ - навео је Кесић.

Један од проблема који истиче је ситуација у БиХ у вези са изборима и договор који су сви лидери потписали, а које Бакир Изетбеговић и СДА често касније забораве.

- Палмер је, рецимо, током посјете Сарајеву, истакао да за САД не постоји релевантно поређење Косова и Српске. То је потврда онога што говорим. Он је често само осјетљив на српски патриотизам, национализам, а игнорише друге. Принцип међународног права говори нешто сасвим другачије, а то је да сваки народ има право на самоопредељење и ако се то право даје као Албанцима на Косову од стране Запада, нормално је и природно да српски народ има исте аспирације у Српској. Не може се игнорисати да су те аспирације легитимне и заштићене према статуту УН, тако да мислим да је то стварање неке реалности која само одговора аргументу који износи Палмер - сматра Кесић.

Када је ријеч о изборима у САД, Кесић Џозеф Бајден има предност што се тиче анкета.

- Ипак, већина српске заједнице подржава Доналда Трампа јер је антиглобалиста и показује да поштује и уважава српске ставове, посебно када је у питању Косово и Метохија, али и односи према Републици Српској - рекао је Кесић.

На питање да ли су и колико испуњена очекивања Срба од доласка Трампа на чело САД наводи да се то мора широко посматрати.

- Најважније је да видимо значајне промјене које значе Српској и Србији. Трамп је одвео спољну политику супротно од глобализма који је нанио велику штету српском народу у бившој држави. Уважава националне државе и говори да је то будућност новог свјетског поретка - закључио је Кесић.