latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:11 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Руска вакцина за најстарију популацију за пола године

Резултати треће фазе тестирања вакцине против вируса корона "спутњик пет" са учешћем добровољаца старијих од 70 година биће готови у року од шест мјесеци, изјавио је директор руског Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" Александар Гинцбург.


Он је навео да су у току пострегистрациона тестирања на територији града Москве у којима учествује 40.000 добровољаца.

- Резултати тих тестирања требали би да буду готови у наредних шест мјесеци и тада ће Министарство здравља, ако све буде у реду, на основу резултата тих истраживања, званично одобрити употребу те вакцине не само на особама узраста од 18 до 60 година, него и од, рецимо, 80 година - рекао је Гинцбург за руски Први канал, а преноси "Спутњик".

Раније је саопштено да би тестирања вакцине на дјеци могла почети у року од пола године, након што се проучи ефекат на одраслима.

Шеф руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Сергеј Данкверт рекао је да ће експериментални узорци вакцине против вируса корона за животиње, коју развијају научници Федералног центра за здравље животиња у Русији, бити спремни у октобру.

- Већ је тестирамо. У октобру ћемо почети са производњом експерименталних узорака. Даље ћемо пратити да ли ће бити захтјева - навео је Данкверт.

Вакцина ће бити намијењена веома осјетљивим животињама, на примјер мачкама, а првенствено ће се препоручивати фармама крзнара.

Русија је 11. августа прва на свијету регистровала вакцину против вируса корона названу "спутњик пет", коју је развио Центар "Гамалеја".