latinica  ћирилица
15/09/2020 |  12:31 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Тражи се начин за провјеру диплома

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је изјавио је данас са припрема адекватна одлука о провјери диплома запослених у институцијама БиХ, с обзиром на то да је неколико ранијих покушаја да се то учини изазвало доста неспоразума са агенцијама које су задужене за заштиту личних података.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Одговарајући на питање посланика Мирјане Маринковић Лепић шта је учињено на основу њене иницијативе да се у року од 90 дана донесе одлука о провјери валидности диплома свих запослених у институцијама БиХ, Тегелтија је рекао да се покушава припремити одлука која би била прихватљива за реализацију те посланичке иницијативе.

- Вашу иницијативу као иницијативу сваког од посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ Савјет министара разматра на својим сједницама и задужује одређена министарства и агенције да припреме изјашњење - рекао је Тегелтија на сједници Представничког дома ПС БиХ.

Он је истакао да је на основу иницијатива Лепићеве задужено Министарство цивилних послова да у сарадњи са Министарством правде и другим надлежним институцијама анализира и припреми Савјету министара одлуку за реализацију.

Тегелтија је напоменуо да се покушава доћи до одлуке која је прихватљива јер из Агенције за заштиту личних података сматрају да начин који подразумијева колективну провјеру диплома запослених у институцијама нарушава њихово људско достојанство јер се сви стављају под сумњу.

Цитирајући мишљење Агенције за заштиту личних података да "довођење под сумњу свих јавних исправа на овакав начин штетно и за јавни интерес јер се таквим поступком нарушава правна сигурност", Тегелтија је рекао да ће се и то мишљење имати у виду када се буде припремала адекватна одлука за реализаицију ове посланичке иницијативе.

Лепићева сматра да је требало у року од 90 дана да се достави одговор на њену посланичку иницијативу, те да такво мишљење Агенције није продуктивно јер "ономе ко има валидну диплому достојанство неће бити нарушено".