latinica  ћирилица
14/09/2020 |  20:02 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Трага се за 31 несталим прњаворским борцем

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Прњавор Боро Пеулић рекао је Срни да се трага за још 31 борцем несталим у протеклом одбрамбено–отаџбинском рату, са подручја те општине.
Прњавор - обиљежен Дан несталих и погинулих - Фото: СРНА
Прњавор - обиљежен Дан несталих и погинулихФото: СРНА

Пеулић је поводом обиљежавања 15. септембра - Дана несталих и погинулих прецизирао да је са подручја ове општине највише несталих на озренском ратишту.

- Трагамо и за по два нестала на посавском и западно-крајишком ратишту. Увјерени смо да се могло и још се може пронаћи одређени број људи. Ако узмете у обзир чињеницу да су тијела мог сина Синише и још једног војника сакривена испод крошње јеле седам година након нестанка случајно пронашли ловци значи да се није довољно посветило овом проблему - додао је Пеулић.

Он сматра да на озренском ратишту нису прегледани ровови на првој борбеној линији, што је поткријепио податком да је посљедњих пет бораца на Озрену пронађено управо у рововима, али да је велики проблем и 650 неидентификованих тијела која се налазе у костурницама у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу.

- Поставља се питање чија су то тијела. Породице су дале крв, лабораторије су вршиле анализу ДНК и упоређивање података, али нема поклапања. Сматрамо да је и Завод за судску медицину Републике Српске дијелом одговоран што је овај процес запао у ћорсокак, а не само Институт за нестала лица БиХ - навео је Пеулић.

Вечерашњем парастосу у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору, поводом дана несталих, присуствовао је и Ранко Крајишник из Мравице, чији је син Синиша живот изгубио на градачачком ратишту у октобру 1992. године.

- Сваке године на овај дан долазим у цркву да запалим свијеће и присуствујем парастосу како бих нашао утјеху за себе и дао подршку породицама које још трагају за најмилијима. Ми смо на тијело нашег сина чекали 15 дана и знам колико је тешко овим породицама које се годинама надају да ће имати барем гдје запалити свијећу - истакао је Крајишник.

Он је похвалио активности Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Прњавор у трагању за несталима, али сматра да су друге институције заказале.

- Долазим на помен из поштовања према људима који су створили ову државу, али нисам задовољан са институцијама јер би могли много више бриге посветити породицама погинулих и несталих, као и борцима - рекао је Крајишник.

Са подручја општине Прњавор у протеклом рату за стварање Републике Српске живот је дало 626 бораца.