latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:32 ⇒ 19:32 | Аутор: РТС

Џонсон: ЕУ неће разбијати Британију

Британски премијер Борис Џонсон рекао је да је усвајање закона о унутрашњем тржишту од суштинске важности за осигурање територијалног интегритета Уједињеног Краљевства.
Борис Џонсон    (Фото:www.bt.dk) -
Борис Џонсон (Фото:www.bt.dk)

Џонсон је, обраћајући се парламенту, рекао да Велика Британија мора задржати право да поништи договор о Брегзиту како би заштитила "економски и политички интегритет земље".

Он је позвао парламент да не даје прилику Европској унији да разбије Британију, позивајући посланике да подрже закон којим би се практично прекршио договор о Брегзиту.

Британски премијер је рекао да су закони потребни да би се ријешиле "тензије" у споразуму договореном са ЕУ и осигурало да страна сила не може да "разбије" Велику Британију.

Сугерисао је да ЕУ више не преговара у "доброј намјери" пријетећи да ће блокирати извоз хране.

Џонсон је, говорећи у парламенту, рекао да је ЕУ посљедњих мјесеци показала спремност да пријеђе у крајност и неразумно одуговлачи сјеверноирски Протокол.

- И то на начин који превазилази здрав разум. Једноставно користе то као полугу против Велике Британије у нашим преговорима о споразуму о слободној трговини - рекао је Џонсон.

Према ријечима Џонсона "ЕУ још увијек није узела револвер са стола".

Он је изразио наду да се још може постићи споразум о слободној трговини налик оном који је постигнут са Канадом.

- Оно што сада не можемо да урадимо је да толеришемо ситуацију у којој наше ЕУ колеге озбиљно вејрују да имају моћ да сломе нашу земљу - рекао је Џонсон, оптужујући Европску унију да пријети са блокадом извоза хране.