latinica  ћирилица
14/09/2020 |  18:33 ⇒ 18:39 | Аутор: sputniknews.com

Руски научници: Микрокапљице воде помажу у истраживању вируса

Научници Тјумењског државног универзитета су открили да се микрокапљице које лебде изнад загријане површине воде, могу сакупљати у структуре са "забрањеном" симетријом.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Таква појава ће помоћи да се боље схвати, како се понашају бактерије у аеросолима, па чак и вируси слични Ковиду-19, који изазивају пандемију вируса корона.

- Бактерије и вируси се на велика растојања преносе аеросолним путем. Међутим, микроскопом је немогуће фокусирати се на капљицу аеросола, како би се истражило како се понашају микроорганизми - рекао је научни сарадник лабораторије за микрофлуидне технологије Института еколошке и пољопривредне биологије, професор на Универзитету Винскоси у Америци, Михаил Носоновски.

Научници су формирали кластере капљица ласерским загријавањем површине воде. Њихову пажњу је привукла група од тридесетак капљица. Испоставило се, да облик малих гроздова не мора да буде само шестоугаон, као код пчелињих саћа.

- Видјели смо нетипичне и "забрањене" облике: квадратне, петоугаоне и седмоугаоне. Притом, довољно је да се дода само једна капљица и структура цијелог грозда се у потпуности мења. Са тако малим гроздовима је лакше радити – што је мање капљица, лакше их је пратити - појаснио је Носоновски.

Капљичне кластере воде је открио доктор техничких наука, руководилац лабораторије микрофлуидне технологије Института "Икс-БИО" Тјумењског универзитета Александар Федорец 2004. године. Сада се такви гроздови истражују у Русији, Јапану, САД и Израелу.

Приоритетан задатак научника је да направе јединствену технологију за истраживање микроорганизама на нивоу појединачне аеросолне микрокапљице праћене у времену.

Ово истраживање је подржао Руски научни фонд.