latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:45 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Фокус на рјешавању питања избјеглих кроз пројекте "ЦЕБ два" и РСП

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић информисао је данас амбасадора Велике Британије у БиХ Метјуа Филда да је фокус његовог рада на рјешавању питања избјеглих и расељених лица у БиХ путем пројеката "ЦЕБ два" и Регионални стамбени програм, али да се морају ријешити и питања оних који нису обухваћени овим пројектима.
Лучић и Филд - Фото: РТРС
Лучић и ФилдФото: РТРС

Из Министарства за људска права и избјеглице саопштено је да је, због тога, Лучић наложио ревизију списка избјеглих и расељених лица у БиХ како би се стекао тачан увид колико је лица ријешило свој статус, односно колико их још није ријешило ово питање.

Британски амбасадор у БиХ обећао је да ће помоћи у рјешавању овог важног проблема.

Током сусрета Лучића и Филда истакнуто је да Амбасада Велике Британије већ има дугу и успјешну традицију сарадње са Министарством за људска права и избјеглице у Савјету министара, која ће бити настављена и у будућности.

Било је ријечи и о питањима насиља у породици, гдје је закључено да се мора радити на подизању свијести у БиХ како би овај проблем био ријешен и била пружена сва потребна помоћ и подршка жртвама насиља, наводи се у саопштењу.

Лучић и Филд сагласили су се да је потребно уложити максималне напоре да се ријеши питање проналаска преосталих несталих особа у БиХ како би и жртве и породице пронашле мир.

Слобода медија као једна од основих слобода сваког демократског друштва мора бити загарантована јер само слободни и независни медији могу утицати и дати свој доприснос у развоју друштва, истакнуто је на састанку.

Лучић је изразио захвалност британској Амбасади, која је понудила сву практичну и политичку подршку и помоћ Министарству за људска права и избјеглице, додаје се у саопштењу.