latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:43 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ отворило истрагу против Мехмедагића

Донесена је наредба о провођењу истраге у Тужилаштву БиХ против директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице, због основа сумње да је починио кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења, потврђено је за портал Рапорт у Тужилаштву БиХ.
Осман Мехмедагић (фото: informativa.ba) -
Осман Мехмедагић (фото: informativa.ba)

- Провјере валидности дипломе Османа Мехмедагића је случај који се већ дуже времена истражује у Тужилаштву БиХ и у којем је донесена наредба о провођењу истраге против Мехмедагића, због основа сумње да је починио казнено дјело злоупотреба положаја или овлаштења. Тужилаштви БиХ ће након проведене истраге, донијети тужилачку одлуку у овом предмету - рекао је за Рапорт портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Ова истрага није у вези са анономном пријавом запосленика ОБА БиХ које Тужилаштво запримило дана 31.08.2020. године, речено је за Рапорт.

Мехмедагић је кандидат за нови мандат директора ОБА-е. Међутим, проблем је спорна (спорне) факултетска диплома. Наиме, Заједничка комисија за надзор над радом ОБА-е тражила је од Мехмедагића да им достави доказ о свом образовању.

Поред дипломе Више управне школе коју је завршио прије рата, Мехмедагић је доставио диплому Америчког универзитета из Сарајева

У новембру 2019, је Универзитет за пословне студије Бања Лука (УПС) поништио диплому директора ОБА-е, након што је Републичка просвјетна инспекција Републике Српске утврдила да је стечена незаконито.

Извор: Рапорт