latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:44 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Влада Српске ове године улаже више од 120 милиона КМ у високо образовање (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да Влада Српске ове године, током највеће кризе узроковане пандемијом вируса корона, улаже више од 120 милиона КМ у развој високог образовања.
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) - Фото: РТРС
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)Фото: РТРС

Рајчевић је на свечаности, поводом обиљежавања 28 година Универзитета у Источном Сарајеву, рекао да се та улагања огледају у финансирању два јавна универзитета, установа студентског стандарда, али и инфраструктурним иневестицијама на оба јавна универзитета.

- Ове године су одобрене инфраструктурне инвестиције за Универзитет у Бањалуци у износу од 10 милиона КМ. Осим претходно одобрених 7,5 милона КМ за студентски дом у Источном Новом Сарајеву, прошле седмице смо одобрили и додатних 12 милиона КМ за изградњу зграде Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и за трајно рјешавање смјештаја Факултета за физичко васпитање и спорт - рекао је Рајчевић. 

Рајчевић је рекао да Влада Српске овим инфраструктурним инвестицијама жели да поручи да чврсто стоји на опредјељењу и оним принципима реформе високог образовања који су прокламовани на почетку мандата.

- Два јавна универзитета ову логистичку подршку би требали да доживе као један подстицај њиховом даљем раду и напретку у развоју науке и знања у Републици Српској - рекао је Рајчевић.

На свечаности су додијељене награде "Плакета Универзитета" за најбољих 17 студената у академској 2019/2020. години, којима је Рајчевић честитао на оствареним резултатима, који су доказ њиховог мукотрпног рада, што би, како каже, требало да буде узор свим студентима у Српској.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је новинарима да је ова високошколска установа почела са радом у изузетно скромним условима, али да су за 28 година мукотрпног рада, великих улагања Владе Републике Српске ријешени смјештајни проблеми свих факултета.

- Универзитет у Источном Сарајеву је за ових 28 година сваким даном напредовао и постали смо препознатљива и врло уважена високошколска установа - истакао је Кулић.

Он је напоменуо да се у овом универзитету изузетно квалитетно баве научноистраживачким, односно умјетничким радом, што је јако важно за високо образовање и међународну видљивост.

- До сада смо учествовали у 51 међународном пројекту, 187 пројеката које је финансирало Министарство за научнотехнолошки развој. Велики број оних који су дипломирали, магистрирали и докторирали на овом универзитету постали су изузетно способни и моћни људи у друштвеном, политичком и привредном животу Српске, али и земаља у окружењу - истакао је Кулић.

Он је додао да су додјељене плакете "бисерима" овог универзитета, студентима са најбољим просјеком, напомињући да је ово само један вид пажње, те да ће учинити све да најбоље и задрже на овим просторима.

Филип Матић, који је завршио Филозофски факултет, истакао је да је за њега велика част да се нашао међу успјешним људима, професорима, али првенствено међу колегама који су остварили завидан успјех у образовању својим радом и трудом.

- "Плакета Универзитета" је велико признање и круна за све оно што смо радили претходне четири године, за сав наш труд - истакао је Матић, напомињући да наставља са даљим усавршавањем и школовањем.